1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Rönesans’ın doğum yeri Floransa

Rönesans'ın doğum yeri Floransa

Dünyanın sanat başkenti Floransa’da Rönesans’ın ünlü dehaları Dante, Boccacio, Giotto, Donatello, Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Celluni ve Machiavelli’ninin eserleri her yerde karşınıza çıkar ve sizi hayretlere düşürür.

Değerli Yeni Asır okurları bugün sizlere dünyada yeni bir dönemin başlamasına neden olan, Rönesans’ın doğduğu şehir, inanılmaz güzellikte bir tarih, sanat müzesi Floransa’dan sesleniyorum.

Ortaçağ boyunca Avrupa ülkelerinde bilim, sanat ve mimari kilisenin egemenliği altında kalmıştır. Resim, heykel, müzik, edebiyat ve mimari Tanrı’yı yüceltmek amacı ile yapılıyordu.

Yeniden doğmak anlamına gelen Rönesans ile birlikte, hayatın, sonuna kadar yaşanması gerektiği dünyadaki bilgi, güzellik ve zevklerden faydalanmanın çok önemli olduğu düşüncesiyle sanat ve bilim bu yönde ilerlemiştir.

Dünyanın sanat başkenti Floransa’da Rönesans’ın ünlü dehaları Dante, Boccacio, Giotto, Donatello, Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Celluni ve Machiavelli’ninin eserleri her yerde karşınıza çıkar ve sizi hayretlere düşürür. Gezip görülecek 70’e yakın müze, 24 tarihi kilise, pek çok mağaza, restoran, meydan ve tarihi eser dolu sayısız sokak vardır. Kenti gezmeye Michelangelo tepesinden başlamanızı öneririm. Burada Michelangelo’nun ünlü Davud heykelinin bronz bir kopyasını görebilirsiniz. Kentin kuşbakışı görüntüsü, kırmızı kiremitli binaları, Arno nehri ve ünlü Vecchio köprüsü, katedral, kilise ve müzeler ile şehri çevreleyen yemyeşil tepelerin uyumu size rüya şehirde olduğunuz izlenimini veriyor.

Vecchio Köprüsü
Arno nehri boyunca kısa yürüyüşten sonra Vecchio köprüsündeki altın ve kuyumcu dükkanlarının çekici görüntüsü eğer yanınızda eşiniz, sevgiliniz var ise size pahalıya patlayabilir. Hayır ben romantik takılırım diyor ve de sevginizin sonsuza kadar sürmesini istiyorsanız köprü üzerindeki heykelin koruma demirlerine bir asma kilit de siz takabilirsiniz.

Signoria Meydanı
Piazza della Signoria, Floransa’nın politik ve sosyal meydanıdır. Burada palazzo Vecchio’nun girişinde Michelangelo’nun ünlü “Davud” heykelinin mermer kopyasını hayretle seyredebilirsiniz. Bu heykelin aslı Accademia Müzesi’ndedir. Geniş bir meydan olan Signoria’nın etrafı muhteşem görüntüde heykeller ile çevrilmiş.

Signoria meydanı ile Arno nehri arasında kalan Uffizi Müzesi dünyanın en büyük müzelerinden birisidir. Floransa’ya ilk gelişimde saatler süren uzun kuyruklardan dolayı gezemediğim bu müzeyi Aralık ayında bile 1 saat sırada bekliyerek gezebildim. 16.ncı yüzyılda yapılan bu bina, başlangıçta çeşitli devlet dairelerinin merkezi olarak kullanılmış daha sonra müze haline getirilmiş.

Duomo Katedrali
Santa Maria dei Fiori (çiçeklerin Azize Meryem’i) olarak bilinen ünlü Duomo Katedrali, Floransa’nın dini merkezidir ve Katedral ile önünüzdeki vaftizhanenin muhteşem görüntüsü ve büyüklüğü sizi hemen etkisine alacaktır. Katedralin gerçekten de büyüleyici olan kubbesi, ilk çağdan bu yana yapılan ilk dev kubbedir ve kilometrelerce uzaktan görülebilir. Duomo Katedralinin ayrı duran Çan Kulesi (Campanile)nden eğer şehri kuş bakışı görmek istiyorsanız 414 basamağı tırmanmak zorundasınız. Kapanışa az bir zaman kaldığı için maalesef ben kuleye tırmanıp o güzelliği seyredemedim.

Duomo’nun karşısındaki Floransa’nın en eski binası olan ve bir Roma tapınağı olduğuna inanılan sekizgen şeklindeki Vaftizhane’nin “Cennet Kapıları” olarak bilinen altın kaplama bronz kapıları ünlüdür. Ama asılları şehirdeki diğer birçok eser gibi Museo dell Opera del Duomo’da sergilenmektedir. Şehrin meydanlarında, katedral ve kiliselerindeki heykellerin hemen hemen hepsi kopyalarıdır ve asılları değişik müzelerde sergilenmektedir.

Dilek tutun
Sizlere Floransa’yı tam olarak anlatabilmem mümkün değil ama eğer bu şehre tekrar gelmek ve bu güzellikleri doyasıya yaşamak istiyorsanız Floransa’nın en işlek alışveriş caddelerinden biri olan Via Por Santa Maria’da bir avlunun altında bulunan 17. yüzyıldan kalma yaban domuzu heykelinin burnunu okşayıp su akan ağzına attığınız madeni para eğer alttaki mazgalın içine düşerse Floransa’ya tekrar geleceksiniz demektir ve bu size şans getirecektir. Benim param mazgalın içine düştü. Haydi hayırlısı.

Floransa’da bir Türk ressam
Ressamlar topluluğu İzmir Su Grubu’nun kurucu başkanı ve küratörü, ülkemizin tanınmış sanatçılarından Seba Uğurtan, 20 kişilik Bienal Bilimsel Komite üyeliğine seçilen tek Türk sanatçısı idi.Bilgisi ve ikili ilişkilerdeki mükemmel diyalogları ile ülkemizi çok başarılı bir şekilde temsil ederek adımızı hafızalara kazıttı. Tebrikler ve de teşekkürler sayın Seba Uğurtan.

Kaynak: Yeni Asır Yazan: Dr. A. Tayfur Yağcı

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir