1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Rotterdam’ı İnşa Eden Kurum Sur Bölgesini Gecekondudan Kurtaracak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Diyarbakır ve Sur bölgesinin gecekondulardan ve plansız yapılardan kurtarılması için kapsamlı bir kentsel dönüşüm projesi başlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Diyarbakır gezisinde ‘himayesine’ aldığı tarihi Sur bölgesi, Valilik-TOKİ-Belediye işbirliğiyle yürütülen projelerle ayağa kaldırılacak. Hollanda-Rotterdam Erasmus Üniversitesi’ne bağlı IHS Enstitüsü üyesi bir grup akademisyen, TOKİ’yi ziyaret ederek, Diyarbakır surlarının ayağa kaldırılması için işbirliği teklifinde bulundu. 2. Dünya Savaşı’nda tamamen yıkılan Hollanda’nın Rotterdam şehrini yeniden inşa etmek için kurulan IHS Enstitüsü yetkilisi Jan Fransel ve beraberindeki heyet, geçtiğimiz ay TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile görüşmüştü.

Alipaşa-Lalebey ve Suriçi (Cevatpaşa) Mahalleleri Kentsel Dönüşüm projeleriyle gecekondulardan kurtarılacak. Sur çevresindeki iki mahallede yer alan bin 596 konutun yıkılmasıyla ortaya çıkacak alan, kent park, yeşil alan ve şehrin diğer ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilecek. Tarihi Sur bölgesinde yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, bölgede yaşayanların TOKİ konutlarına nakledilmesinde kura aşamasına gelindi. Sadece kamulaştırma bedeli 60 milyon lirayı bulan proje kapsamında, evi yıkılan ailelere TOKİ’nin Çölgüzeli bölgesinde yaptığı konutlardan verilecek.

Sur bölgesindeki gecekonduları yıkılanlar, 5 Ocak Çarşamba günü çekilecek kura ile yeni evlerine nakledilecek.

Gecekondusunun yerine TOKİ’den konut almak istemeyen aileler için ise 10 milyon liralık ödeme yapıldı. Proje tamamlandığında Cevatpaşa’da bulunan Şemhane-Hz. Süleyman Camii çevresi ve sahabe mezarları da tarihi önemlerine uygun olarak ön plana çıkacak.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ, Çalışmalarını İlçelere Kaydırıyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), konut üretim çalışmalarını, ilçeleri kapsayacak şekilde genişletiyor. Türkiye genelinde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir