1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sağlıklı Olmak İçin Planlı Kentleşme Gerekiyor

Sağlıklı Olmak İçin Planlı Kentleşme Gerekiyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) önümüzdeki 30 yılda neredeyse tüm nüfus artışının kentlerde gerçekleşeceğini söyledi. Örgüt varolan kaynakları akılcı ve verimli kullanarak kentleşmenin yarattığı sorunların aşılabileceğini vurguladı. Su, çevre kirliliği, şiddetin yanı sıra sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve salgınlar kentleşmenin yoğunlaştırdığı sağlık riskleri arasında.

Kent yoksulları pek çok hastalıktan orantısız olarak mağdur olurken kronik hastalıklar, şiddet ve HIV/AIDS’e daha yoğun olarak maruz kalıyor. Kentleşme sadece sağlık sektörünün çözemeyeceği sağlık risklerini beraberinde getiriyor. Altyapı, sosyal ve sağlık hizmetlerine erişim olanakları, yerel yönetimler, eğitim olanakları ve refahın eşit dağılımı gibi sorunlar kentlerde yoğunlaşıyor.

WHO, şehir planlamasının önemini vurgulayarak yaşam koşullarının iyileşmesinin önleyici bir sağlık hizmeti olarak görülmesini istiyor.

Bu amaçla örgüt “1000 Şehir, 1000 İnsan” başlıklı bir kampanya yürütüyor. Yerel yönetimleri sokakları yurttaşların kullanımına açmaya; araç trafiğine kapatarak, buluşma noktaları, spor alanları, sağlık kontrol yerleri, yerel pazarlar oluşturmaya çağıran kampanyaya şu ana kadar 127 ülkeden 844 yerleşim katıldı.

Etkinlik düzenleyenler arasında Türkiye’den İstanbul, Yalova, Bursa, Denizli ve Kastamonu’ndan dokuz belediye yer alıyor.1000 Hayat kampanyasıysa yerleşimlerinde insanların yaşamını iyileştirmek için çalışan kişilerin hikayelerini biraraya getiriyor.

Dünya Sağlık Günü 1950’den bu yana her yıl 7 Nisan’da belli bir sağlık sorununu gündeme getirmek için kutlanıyor.

Haber: bianet.org

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir