1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Şanlıurfa Kalesi Güneş Enerjisiyle Işıklandırılacak

Şanlıurfa Kalesi Güneş Enerjisiyle Işıklandırılacak

Şanlıurfa Kalesinde, başlatılan kapsamlı onarım çalışmasının ardından, tarihi alanın güneş enerjisiyle aydınlatılması planlanıyor…

Son olarak 1938 yılında detaylı onarımdan geçirilen tarihi kalenin restorasyonuyla ilgili hazırlanan proje, Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca kabul edildikten sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın restorasyon için açtığı ihale sonucu, ocak ayında kalede çalışmalara başlandı. Bu çerçevede hazırlanan “Şanlıurfa Kalesi’nin Restorasyonu” ve “Kale Eteği Çevre Düzenlemesi” projesiyle 450 gün içerisinde, restorasyon işleminin tamamlanması hedefleniyor. Aynı dönemde tarihi kalenin bulunduğu bölgede arkeolojik kazı çalışmalarının da yürütüleceği, onarımın tamamlanmasının ardından ışıklandırılacak kaleye, iniş ve çıkışı kolaylaştırmak için teleferik kurulması da düşünülüyor.

Restorasyon çalışmalarının ardından profesyonel bir ışıklandırma çalışmasının yapılacağı kale çevresinde, Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümüyle ortaklaşa hazırlanacak bir projeyle, aydınlatma işleminin güneş enerjisiyle sağlanması planlanıyor. Böylece güneşlenme gün sayısında ilk sıralarda bulunan Şanlıurfa’da ekolojik bir enerjiden faylanılmış olacak, hem de kentin en çok ziyaret edilen bölgesinde örnek bir proje hayata geçirilmiş olacak.

Kaynak: kolayeval.com

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Öğrenciler, Hasankeyf’teki Eserlerin Envanterini Çıkaracak

Özel M. Sıddık Tekin Lisesi öğrencileri Mahmut Cem Ortaboy ve Mustafa Tekin, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Hasankeyf'teki tarihi eserlerin envanterini çıkaracak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir