1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Side Antik Tiyatro’da Rölöve Çalışmaları Başladı

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesinde, Side Antik Tiyatro’da rölöve (mevcut yapıyı planlandırma) çalışmaları başladı.

antik tiyatro, ekol rölöve, lazer taramalı röleve çalışmaları, mevcut yapıyı planlandırma, mimarlık çalışmaları, restorasyon, rölöve nedir, Side Antik Tiyatro

Side Antik Tiyatro’da lazer taramalı röleve çalışmalarının 10 gün süreceği belirtildi. Tarihi tiyatroda lazer taramalı planlama çalışmasını Ekol Rölöve, Restorasyon ve Mimarlık Şirketi yapıyor. Side Antik Tiyatro’nun röleve çalışmasıyla ilgili geçen yıl Antalya Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından ihale yapıldığını belirten mimar Esem Çelik, yaptıkları çalışmayla ihaleye alan kuruma ölçüm hizmeti verdiklerini belirtti. 10 gün süresinde proje çalışması için Side Antik Tiyatro’nun tüm alanında lazer taraması yapacaklarını belirten mimar Çelik, tarama çalışmalarında sonra tiyatronun projelendirileceğini kaydetti.

Çelik, “Rölöve, bir yapının, kent dokusunun veya arkeolojik kalıntının yakından incelenmesi, belgelenmesi, mimarlık tarihi açısından değerlendirilmesidir. Restorasyon projeleri hazırlanabilmesi için binanın iç ve dış mimarisine, özgün dekorasyonuna ve taşıyıcı sistemi ile yapı malzemelerine ait mevcut durumu ölçekli çizimlerle anlatılır.” diye konuştu.

Side Antik Kent’te ilk kazı çalışmaları 1947 yılında İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından başlatıldı. Mansel, Side’de 1947′de 1967′ye kadar 20 yıl aralıksız kazı çalışması yaptı. Ardından kazı çalışmalarını öğrencisi Prof. Dr. Jala İnan yürüttü. 1983′ten sonra ise Dr. Ülkü İzmirligil 2008 yılına kadar çalışma yaptı. Side’de 3 yıldır kazı çalışmasını Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı yürütüyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ’den Tarihi Yapıların Restorasyonuna Kredi!

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), tarihi yapıların bakımı ve restorasyonu için kredi başvurularını 19 Nisan’da kabul edecek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir