1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sulukule’de İnşaat Başladı

Sulukule'de İnşaat Başladı

Fatih’te kentsel yenileme alanı ilan edilen ve yıkımı tamamlanan “Sulukule” diye bilinen Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan ihale ile 620 konut ve 45 iş yerinin yapımına başlandı.

Roman vatandaşların yaşadığı Sulukule’de başlatılan inşaata ilişkin bilgi veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 2005 yılında başlatılan ve toplam 90 bin metrekare alanı kapsayan projenin son aşaması olan inşaat işinin, TOKİ tarafından ihalesinin yapıldığını ve Ekim 2009 itibariyle de ihale sözleşmesinin imzalandığını bildirdi.

Ekim ayından beri geçen 5 aylık süre içinde uygulama projelerinin Anıtlar Kurulu tarafından onaylanması gibi prosedürlerin tamamlanarak, inşaat altyapısının oluşturulduğunu anlatan Demir, “Proje kapsamında 620 konut, 45 tane de iş yeri yapılacak. Burada iş yapmak yüklenici firma açısından da bizim açımızdan da çok zor. Molozların kaldırılması 6 ayımızı aldı. Kazılar arkeolog gözetiminde elle yapıldı” dedi.

Demir, proje kapsamında mülk sahiplerinin hemen hepsiyle anlaştıklarını, yüzde 2-3 oranındaki mülk sahibi ile anlaşamamalarının da veraset intikalinden ve kendi durumlarından kaynaklandığını, konuya ilişkin hukuki sürecin devam ettiğini söyledi.

“EVLER VİLLA DEĞİL”
Yapılacak evlerin burada daha önce oturan mülk sahiplerine verileceğini vurgulayan Demir, şöyle devam etti:

“Evler dışardan söylendiği gibi villalar değil. 60 metrekare ile 110 metrekare arasında değişik büyüklükte evler olacak. Sur diplerinde 2 katlı, uzaklaştıkça ileriye doğru 3 ve yer yer 4 kata çıkabilecek. Ayrıca küçük bir butik otel ile bir kültür merkezi olacak. Kültür Merkezi’nde buradaki vatandaşlarımızın belki de konservatuavardan da destek alarak müzik eğitimlerini yapabilecekleri bir altyapı olacak. İş yerlerini de Kültür Merkezi’nin altına koyacağız. Bu alanda proje başlarken Anıtlar Kurulu tarafından daha önce onaylanmış 24 tescilli binamız vardı. Çalışmalar sonucunda öneri binalarla birlikte bunun sayısını 48’e çıkardık. Bunlar bizim için geçmişten günümüze kadar gelmiş önemli tescilli eserler. Yapılacak diğer evler, projelendirilip mimari cepheleri yapılırken, korunacak olan evler göz önünde bulunduruldu. Tescilli evlerin sağındaki ve solundaki evlerin yükseklikleri ve cephe görüntüleri de onları rahatsız etmeyecek şekle dönüştürüldü.”

Mustafa Demir, hedeflerinin, sadece evleri yıkıp yeni yaşanabilir evler yapmak olmadığını ifade ederek, “Bunun ötesinde, buranın tarihini korumak, ada yapısını, sokak silüetlerini muhafaza etmek. Bittiğinde, burası, hakikaten Tarihi Yarımada’nın arzu ettiğimiz, burada yaşamış bir medeniyetin bahçesi olduğunu hepimiz göreceğiz” dedi.

“EVLER YÜZDE 20-30 ORANINDA EL DEĞİŞTİRDİ DUYUMU”
Projeye başlarken, buradaki mülk sahiplerini tek tek toplayıp bilgi verdiklerini ve mülklerine sahip çıkmaları konusunda uyardıklarını belirten Demir, kanun gereği avam proje Anıtlar Kurulu tarafından onaylandıktan sonra da tapularına “satılamaz” şerhi koyduklarını söyledi.

Buradaki amaçlarının, proje bittikten sonra oluşacak değer artışından buradaki mülk sahiplerinin faydalanmasını sağlamak olduğunu bildiren Demir, “Ancak bu şerhe rağmen alan insan bu durumu kabul ederek alıyorsa, mülklerini satabilirler” dedi.

Mustafa Demir, projenin, sosyal boyutu önde olan, burada yaşayanların refahına katkıda bulunmak amacı taşıyan bir proje olduğunu belirterek, “Ama her şeye rağmen satıldı mı? Satılmıştır. Ama bunun oranını bilemiyorum. Yüzde 20-30 oranında el değiştirdiğini biz de duyduk” diye konuştu.

“SULUKULE 70 MİLYON 621 BİN TL’YE YENİLENECEK”
Kısa süre içinde örnek bir binanın yapılacağını bildiren Demir, “İhale sözleşmesi Ekim 2009’da yapılan projenin teslim tarihi Temmuz 2011. Proje bittiğinde, burası, yaşayan mekan haline gelecek ve Tarihi Yarımada’nın kültürüne, mimarisine uygun bir proje hayata geçmiş olacak” dedi.

TOKİ tarafından inşaat işi ihalesinin 10 Eylül 2009 tarihinde yapıldı. İhaleyi 62 milyon 675 bin TL bedelle kazanan Öz-Kar İnşaat Ticaret Sanayi AŞ ile 2 Ekim 2009 tarihinde sözleşme imzalandı. Sözleşme kapsamında şirketin 577 konut, ticari birimler, sığınak ve otopark yapılacak.

Konaklama tesisi ve ticaret merkezinin yapımına ilişkin 24 Şubatta yapılan ikinci ihaleyi de 7 milyon 960 bin TL’ye alan Öz-Kar İnşaat, 18 Mart 2010 tarihinde sözleşme imzalayarak işe başladı.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ Bilecik Konutları İçin Nöbet Tutuyorlar!

Bilecik’te, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) kurasız, başvuru önceliğine göre 23 Şubat’ta satışa sunulacak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir