1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Tarihi Çemberlitaş Şerefiye Sarnıcı Sonunda Gün Yüzüne Çıkıyor

Tarihi Çemberlitaş Şerefiye Sarnıcı Sonunda Gün Yüzüne Çıkıyor

İSTANBUL – Yıkımı başlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İstanbul tarihine saygı gösteriyor, sıkıntılardan arınıyor tarihi kimliğine kavuşuyor” dedi.

“Theodosius Sarnıcı” olarak da bilinen Şerefiye Sarnıcı üzerindeki Fatih Belediyesi ile birleştirilen Eminönü Belediyesinin ek hizmet binasının yıkımına başlandı. Yıkımın ardından altındaki Şerefiye Sarnıcı restore edilecek ve üzeri yeşil alan olarak düzenlenecek.

Topbaş, Eminönü Belediyesi’nin ek binasının bilime ve tarihe saygı duyulmadan yapılan bir yapı olduğunu belirterek, “Şerefiye Sarnıcı gibi böylesine önemli bir eserin üzerine böyle bir yük konmuş. Bu yükü taşımaya çalışan sütunlar var aşağıda. Düşünün, turizme açıldığında insanlar içerideyken aşırı yük nedeniyle sarnıç çökebilir de” dedi.

Şerefiye Sarnıcı’nın M.S. 408’de yapılmış, Ayasofya ile yaşıt 1600 yıllık bir eser olduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sarnıç Yerebatan Sarnıcı’ndan 100 yıl daha eski olmasına ve İstanbul için çok önemli bir tarihi eser olmasına rağmen, 1910’larda sarnıcın üzerine Arif Paşa Konağı yapılmış. 1950’li yılında ise bugünkü yapı üzerine düşünülmüş ve yapılmış. Şimdi bu önemli bir tarihi eseri ortaya çıkarmak üzerindeki yapının yıkımını başlatıyoruz. Burada eklenti olarak gördüğünüz yapıların yıkım işlemini çok özel bir teknikle, aşağıdaki tarihi yapıya zarar vermeden yapıyoruz. Yıkım tamamlandıktan sonra tarihi sarnıç müze haline getirilerek turizme açılacak. Aynı şekilde üst tarafını da Arkeolojik bulguların yer alacağı bir park haline getireceğiz. Burası tarihi yansıtan bir yer olarak turistlere ve İstanbullulara hizmet verecek.”

Geçmişte İstanbul’un tarihi değerlerinin hoyratça kullanıldığını ve bunun da sıkıntıları beraberinde getirdiğini anlatan Topbaş, “2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti’ne yakışır bir şekilde, kültürel değerlere karşı çok daha hassasiyet göstererek geleceğe taşımaya çalışıyoruz. Yaptığımız bu tür çalışmaların uzun sürmesinin sebebi de bilimsel tarzda yapmamızdan ve tarihe saygımızdan dolayıdır. Yenikapı’daki metro kazısında da aynı şeyi yaşadık. 2011’e varmadan Marmaray’ı oraya götürebileceğimizi düşünürken, arkeolojik kazılar nedeniyle şimdi 2013’leri konuşuyoruz. Niçin? Tarihe saygıdan dolayı. Tarihi yapılara yapılan saygısızlığın faturasını ağır çeken İstanbul, tek tek bu sıkıntılardan arınıyor ve böylece yeniden tarihi kimliğine kavuşuyor” dedi.

Şerefiye Sarnıcı’nın yanında kalan eski Eminönü Belediye binasının tarihi nitelikli bir bölümünde ise, İBB Gençlik Meclisi ve İstanbul’daki tüm üniversitelerin öğrenci kulüplerin platform merkezi yapılacağını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, “Böylece öğrencilerimiz hem tarihle iç içe olacak, hem de gençliğin bir araya geleceği bir buluşma noktası oluşmuş olacak” dedi.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir