1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Tarihi Hamamdı; Şimdi Bir Ahır

Tarihi Hamamdı; Şimdi Bir Ahır

KAYSERİ – İlçe sakinlerinden Fikret Gürkan, eski adı ”Hamidiye” olan Bünyan’ın ilçe olmasında büyük dedeleri ‘Hayret Ağa’nın önemli rol oynadığını söyledi.

Bünyan’ın 1895 yılında ilçe olmasının ardından kaymakamlığa Mukbil Bey’in atandığını ifade eden Gürkan, şunları anlattı:

”Bünyan’ın ilk kaymakamı olan Mukbil Bey, ilçeye geldikten sonra ilk olarak bu hamamı ve minaresi olmayan Ulu Camii’nin minaresini yaptırmış. Hamam öyle bir yere yapılmış ki 3 farklı mahalleden yolu var. Hamama gelen kadınlar ve erkekler yolda birbirlerini dahi görmezlermiş. Samanla ısıtılan hamam 1960 yılına kadar da hizmet vermiş, ancak, bugün atıl durumda. Şuan mülkiyeti Girgin ailesine ait ve yaklaşık 70 mirasçısı var.”

Camii Cedit Mahallesi Muhtarı Mehmet Cura da tarihi hamamın bakımsızlık nedeniyle adeta harabeye döndüğünü kaydetti.

İlgililerden hamamın restore ettirilerek turizme kazandırılmasını istediklerini dile getiren Cura, ”Hamamın mülkiyeti Mevlüt ve Şevket Girgin’in varislerine ait, ancak kaderine terk edilmiş durumda. Yaklaşık 10 yıldır da ahır olarak kullanılıyor. Bu durum Bünyan’a da yakışmıyor. Belediye Başkanımız konu ile ilgileniyor. İnşallah burası en kısa zamanda eski güzelliğine kavuşacak” diye konuştu.

Bünyan Belediye Başkanı Mehmet Özmen ise tarihi hamamın çevresini imara açarak görüntü kirliliğini ortadan kaldırdıklarını belirtti.

Bu sayede harabe evlerin kalıntılarının ortadan kaldırıldığını ve yeni yapılaşmaların başladığını vurgulayan Özmen, şöyle devam etti:

”Şu an hamamın içerisinde olumsuz bir durum var. Bazı vatandaşlar burada büyükbaş hayvan besliyor. Bunun için izin alınmamış, kira da ödenmiyor. Çoğunluğu başka illerde olan yaklaşık 70 mirasçısı bulunan hamam belediyemize devredilirse restore ettirerek yeniden hizmete açmayı ya da eğitim müzesine dönüştürmeyi düşünüyoruz. Bunu zaman gösterecek.’

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

‘Eski Antakya Evleri’ Ne Olacak?

Hatay'da, sınır komşusu ülkelerle vize uygulamasına son verilmesi dolayısıyla yaşanacak hareketliliğin yanı sıra tarihi, kültürel ve coğrafya açısından potansiyel de dikkate alındı. İşte düşünülen projeler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir