1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Tartışmalı Üç Gökdelen

apart otel, astaş gayrimenkul, en büyük gökdelen, en yüksek gökdelen, four seasons otel, gökdelen, gökdelen görmek, gökdelen inşaat, gökdelen mimarisi, gökdelen mimarları, gökdelen nedir, gökdelen oyunu, gökdelen resimleri, gökdelen tahsin yücel, gökdelenler, istanbulda gökdelen kaç tane, istanbuldaki gökdelenler, marmaratay gayrimenkul, marmaratay gökdeleni, mimarlar ve gökdelen, rezidans turizm kompleksi, zeytinburnundaki gökdelenler,Tartışmalı Üç Gökdelen

Tartışmalı Üç Gökdelen Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi; Zeytinburnu’nda daha önce Halil Bezmen’e ait olan ve TMSF tarafından el konulan Santral Mensucat’ın arazisine Marmaratay Gayrimenkul AŞ’nin yapmak istediği 3 gökdelenden oluşan turizm kompleksi ile ilgili çekinceli ÇED raporu hazırladı. Marmaratay, Four Seasons Oteli’nin sahibi Astay Gayrimenkul AŞ’nin söz konusu proje için kurduğu alt şirket. Oda Başkanı Eyüp Muhcu, satıştan sonra imar planlarının değiştirilmesi nedeniyle arazinin değerinin 6 kat arttığına dikkat çekerek bu satıştan sadece kamunun yaklaşık 100 milyon TL zarara uğratıldığını vurguladı.

Odanın “Apart Otel – Rezidans Turizm Kompleksi” projesi için hazırladığı ÇED çekince raporunda, daha önce İBB Planlama Müdürlüğü ve Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün verdiği olumsuz görüşlere atıfta bulunuldu. Planlama müdürlüğünce verilen görüşte “Yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu arttıracak. Plan yapım yönetmeliğine, getirilen özel yapılanma kararları ile de İstanbul İmar Yönetmeliği’ne aykırı nitelik taşımaktadır” uyarılarında bulunulmuştu. Raporda yer verilen deprem ve zemin inceleme müdürlüğünün yazısında da gökdelenlerin yapılacağı parsel “Jeoloji ve Yerleşime Uygunluk Haritaları”nda “önemli alan” lejantı sınırları içinde tanımlanmıştı. Yazıda, “Bu alanlar, Bakırköy Formasyonu’na geçiş zonunda. Bakırköy Formasyonu ince ve yüzde 10’dan küçük eğime sahip. Müdürlüğümüzün görüşü 5 katın aşılmaması kaydıyla jeolojik bir sakınca olmadığıdır” denilmişti.

Oda raporunda, bu itirazlara ve uyarılara karşın yapılan imar düzenlemesine tepki göstererek tarihi yarımadanın, İstanbul’un siluetinin en etkili ve zemin koşullarının problemli olduğu bölgesinde birtakım bürokratik işlemlerle 137, 123 ve 108 metre yüksekliğinde üç gökdelen inşa edileceğine dikkat çekti. Raporda, projeye verilen ruhsatın iptali, alınan imar kararlarının da yeniden düzenlenmesi istendi.

ÇED raporunu inceledik
Arazi ile ilgili imar değişikliklerinin maddi boyutuna değinen Muhcu, 2007 yılında yapılan satışta TMSF’ye ait hissenin 24 milyon TL’ye satıldığını söyledi. Satılmadan önce bir olan emsalin, arazide yapılan ayrıcalıklı imar uygulamaları 2.5’e yükseltildiğini kaydeden Muhcu, “Yani 25 bin metrekarelik inşaat alanını 153 bin metrekareye çıkardılar. Kamu açıkça zarara uğratıldı” dedi.

İBB yetkilileri de ÇED raporunu incelediklerini çekincelerle ilgili yanıt hazırladıklarını kaydettiler. Astay AŞ’nin genel müdürü Atilla Öztürk ise verilen imar haklarına uygun bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Haber: Cumhuriyet Gazetesi / Özlem GÜVEMLİ

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir