1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

TMMOB Şehir Plancıları: TOKİ Kamu Arazisi Satmasın!

TMMOB Şehir Plancıları: TOKİ Kamu Arazisi Satmasın!

Açıklama yer alan cümleler şöyle;

TOKİ, kamu arazilerini satışa çıkarmaya devam ediyor. 16 Nisan 2010 tarihinde satışa çıkarılan Ali Sami Yen Stadı’ndan sonra, 28 Nisan 2010 (yarın) tarihinde de Ataköy’ün yeşil alanları rant için satışa çıkarılıyor. Daha önce Ataköy sahilini, Ataköy’deki yeşil alan ve arsaları ihaleye çıkaran ancak Ataköylülerin yoğun tepkisi üzerine geri adım atmak zorunda kalan Toplu Konut İdaresi, şimdi de Ataköy’deki tarihi Baruthane binasının çevresinde bulunan parselleri ihaleye çıkarıyor.

Ataköy sahilinde Galleria AVM ile Hava Harp Okulu’na kadar uzanan, Tarihi Baruthane binasının da içinde bulunduğu tescilli arazi; önce satışını gerçekleştirmek üzere ifraz edilmek istenmiş ancak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ifraza onay verilmemişti. Sonrasında ise Bakırköy ilçesi ve çevresi için yeni bir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kurulmuş ve bir önceki koruma kurulunda geri çevrilen ifraz işlemi, yeni kurulan kurulun kararı ile onaylanarak arazi üç parçaya bölünmüştü. Hayrete düşürücü bu kurgu sonucunda, ifraz edilen tescilli parseldeki pürüzler ortadan kaldırıldı ve şimdi üç arazi de TOKİ tarafından satışa konu ediliyor.

İstanbul’da zaten yetersiz olan yeşil alanların arttırılması gerekirken, mevcut yeşil alanlar da imara açılarak nefes alınamayacak bir geleceğin temelleri atılıyor. TOKİ, bu ve bunun gibi satışlarda kamu yararını gözetmiyor aksine kamunun zararına çalışıyor. Rant ve kar uğruna İstanbul, TOKİ’nin her yeni icraatında biraz daha tüketiliyor.

Kıyıda yer alan kamu arazilerinin şehircilik ilke ve esasları çiğnenerek satışa çıkarılması, yeşilin, denizin, ekolojik dengenin hiçe sayılması, sahillerin yok edilmesi, tarihi değerlerin gözetilmemesi tamamen rant politikalarının aracı olup, yağmacı zihniyetin ürünleridir. İstanbul’un kamu yararı açısından değer biçilemeyecek yerlerini, denizini, yeşilini, kültürünü satışa çıkarmak, kentin geleceğini peşkeş çekenlerin gözlerini doyurmaya yetmemekte, her geçen gün yeni icraatlarla İstanbullular’ın yaşam hakkı gasp edilmektedir. İstanbul’un AVM’lere, rezidanslara, iş kulelerine değil; yeşile, maviye, doğaya, kamusal alanlara ihtiyacı olduğu ilgililerince idrak edilmelidir.

TOKİ tarafından kamuya ait arazilerin satışından elde edilen gelirle dar ve alt gelir grubuna yönelik konut yapılacağı söyleminin, aslında bir kandırmaca olduğu açıktır. Kamu arazilerinin özelleştirilmesinin, İstanbul ve İstanbullular için hiçbir geçerli nedeni yokken; esas amacın kamu mülkleri üzerinden çıkar gruplarına rant yaratmak olduğu, TOKİ icraatlarını takip edenlerce iyi bilinmektedir.

TOKİ’nin kamu arazilerinin satışına son vermesinin zamanı gelmiştir. Kamu arazileri çıkar gruplarına rant yaratmak yerine, kamu yararı doğrultusunda değerlendirilmeli ve Ataköy’ün yeşil alanlarının satışı bir an önce durdurulmalıdır. Odamız, İstanbullular’ın kentte yaşama haklarına sahip çıkarak bu keyfi uygulamalara karşı her zaman olduğu gibi, kamu adına tepkisini dillendirmeye ve gereken duyarlılığı göstermeye devam edecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.
TMMOB Şehir Plancıları Odası
İstanbul Şubesi

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Engelliler, İmar Yönetmeliği ve Ulaşım Raporu Hazırladı

Zengin, kentin tüm kullanıcılar için planlanması amacıyla Antalya Kent Konseyi'nce alt çalışma grubu oluşturulduğunu ifade etti

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir