1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

TOKİ İnşaatları Zevksiz

TOKİ İnşaatları Zevksiz

Hayallerin gerçek olmadı diye kendini fakir hissetme. Esas fakirlik hayal kurmasını bilmemektir.
-Ebner-Eschenbach

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Küçükçekmece’de düzenlenen panelde liseli gençlerin sorularını cevaplamış.
Türkiye genelinde yaptıkları inşaatların zevksiz bir görüntüsü olduğu eleştirisinin sorulması üzerine Bayraktar, “Bu doğrudur, yüzde 60 doğrudur” karşılığını vermiş.

Ancak ülkede konut, barınma, ev problemi olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Bu konutları, bulduğu parayı çocuklarının eğitimine harcamaya çalışan gelir seviyesi düşük insanlar alıyor. Kentsel dönüşüm Türkiye’nin en önemli sorunudur. Güneydoğu’daki terör sorunuyla başa baş giden bir sorundur. Çok ciddi bir kaynağa ihtiyaç var” şeklinde konuşmuş.

Hazine arazisinde ev yapan ve hiçbir hak sahibi olmayan vatandaşların evini alırken onlara ev vermek zorunda olduklarını vurgulayan TOKİ Başkanı, şunları aktarmış: “Nasıl 1 kuruş daha ucuza mal ederim’ onun hesabını yapmak zorundasınız. Onun için tünel kalıp sistemi, ucuza, hızlı yapılan evler yapmak zorundayız. Ama inşallah Türkiye’nin gelir seviyesi 15 bin dolarlara geldiği zaman Türkiye’de daha farklı, Karahanlılardan, Selçuklulardan gelen, Osmanlılardan gelen yöresel mimarimizi kullanmak suretiyle çok güzel mimariler yapacağız.”
Erdoğan Bayraktar’ın güzel, zevkli binalar yapılması için insanların gelir seviyesinin artması gerektiği tezine katılmıyorum.

Bana göre, aynı maliyetle çok daha zevkli, göze hitap eden konutlar yapmak mümkün.

“Düz olsun, ucuz olsun” büyük oranda doğru bir mantık olabilir.
Yine de bazı mimari hamlelerle bunun aşılabileceğini düşünüyorum.
Ülkemizde yanlış bir algı var.
Parasız olmanın birçok yanlışa perde olduğu zannediliyor.
Aslında, öyle değil…
Bir örnek vereyim.
Ülkemizin birçok yerinde görece düşük gelirli insanların yaşadığı yerlerde birçok binanın dış cephesinin boyasız olduğunu görürsünüz.
Ben bu durumu hep parasızlığın kaçınılmaz bir sonucu olarak görürdüm.
Ta ki Bosna’yı görene kadar…
2000 yılında Bosna Hersek’e gittiğimizde iç savaştan çıkan bir ülke hayal etmiştim.
Binaların görsel olarak harap bir şekilde görüneceğini düşünmüştüm.
Hiç de umduğum gibi çıkmadı.
Saraybosna’yı gezerken yoksul bölgelerde bile her binanın dış cephesinin boyalı olduğuna şahit oldum.
Demek istediğim, her şey para değil.
Toplumun kültür seviyesi çoğu zaman paranın önüne geçebiliyor.

Dolayısıyla, TOKİ’nin konutlarının zevksiz olmasını sadece maliyetle izah etmeye çalışmak bana göre son derece yanlış bir tutumdur.
Örnek veriyorum, elinizdeki 20 TL ile öyle bir yemek yaparsınız ve onu öyle bir sunarsınız ki misafirleriniz parmaklarını yer…
Ancak iyi yemek yapmayı bilmiyorsanız ve yaptığınız yemeği iyi sunamıyorsanız, isterseniz elinizde 100 TL olsun misafirleriniz kafayı(!) yer…

Ama elinizdeki 20 TL ile lezzetsiz ve göze hitap etmeyen bir yemek sunarsanız ve bu durumu yokluğa(!) bağlarsanız size kimse inanmaz…

TOKİ İnşaatları Zevksiz

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Kars’ta Toprak Damlı Evlerin Yerine TOKİ’nin Konut Yapması Gündemde

Kars genelinde son yağan yağmurlarla toprak damlı 300 civarında ev ve ahırın yıkılması gözleri Toplu Konut İdaresi (TOKİ)'ne çevirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir