1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

TOKİ ve Fatih Belediyesi Artık Yalanlara Son Versin

TOKİ ve Fatih Belediyesi Artık Yalanlara Son Versin

Sulukule Platformu, yazılı bir açıklama yaparak, “Ne TOKİ’nin, ne de Fatih Belediyesi’nin minareye kılıf uydurma çabaları gerçekleri örtemiyor” dedi. Platform tarafından 8 Nisan Dünya Roman Günü nedeniyle yapılan açıklamada, ‘Dünya Roman Günü’nün kamuoyunda oldukça tartışılan ‘Roman Açılımı’yla birlikte düşünüldüğünde daha da büyük bir anlam kazandığı vurgulanıyor ve Sulukule’nin ‘yanlışını düzeltmek isteyen yöneticiler için’ büyük bir fırsat sunduğu belirtiliyor. Sulukule için hala umut olduğunun anımsatıldığı açıklamada, sorunun belediye ve TOKİ’nin yoksul Romanların yararına bir çözümün yanında olmamasından kaynaklandığı savunuluyor.

Sulukule Platformu’nun açıklaması şöyle:

Bugün Dünya Roman Günü. “Roman Açılımı” ile birlikte düşünüldüğünde, daha büyük anlam kazanan bir gün. Sulukule sakinlerinin zorla yerinden edilişinin ve yıkımın tamamlanmasının üzerinden neredeyse bir sene geçti. Sulukule’nin beş seneye yayılan yok edilme süreci, kamunun bir Roman mahallesinde neler yapmaması gerektiğini gösteren müthiş bir laboratuvar olduğu gibi, aynı zamanda “kentsel yenilemenin” nasıl yapılmaması gerektiğini de gösteren bir kötü örnektir. Bu küçücük yoksul mahalle, ulusal ve yerel yöneticiler için yüzlerce ders ile doludur, tabii eğer ortada yanlışını düzeltmek isteyen yöneticiler var ise…

Beş seneye yayılan bu süreç içinde kamu kesimini, sorumlu yerel yönetim olan Fatih Belediyesini ve TOKİ’yi her yanlış adımlarında defalarca uyardık. Projenin mahalleyi yoksul Romanların elinden alıp, zenginlere ikram eden bir rant projesi olduğunu söyledik. Semt halkını yerinden etmeyen, yoksulluk ve sosyal dışlanma sorununu çözmeyi, yani hem mekanı, hem de hayatı daha kaliteli hale getirmeyi hedefleyen bir yerinde iyileştirmenin mümkün olduğunu dile getirdik. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın talebi üzerine “Sulukule Atölyesi”nde bir araya gelen çeşitli disiplinlerden gönüllü uzmanlar, aktivistler ve mahalleli rant projesinin alternatifini yarattı ve bir sosyal kalkınma planı geliştirdi. Eleştirilerimizi dile getirmekle kalmadık; alternatifi sadece soyut olarak degil, hesabı ve kitabıyla kağıt üzerine döktük; başka bir projenin mümkün olduğunu ispatladık. Taş olsa, bir dönüp bakardı; ne TOKİ ne Belediye bu yönde bir işaret verdi.

Beş yıldır süren mücadele, tarihi Roman mahallesinin korunmasını sağlamadıysa da, mahallenin ölüm fermanını çıkaran Fatih Belediyesi’ni Roman günü kutlayacak noktaya getirmeyi başardı. Bir belediyenin tam iki yıl önce yaptığı gibi, Dünya Roman Günü’nde, mahalleli Romanlar yıkımları durdurma talebiyle kutlama yaparken, tam da aynı anda en büyük yıkımı yapmasındansa bugünkü gibi kutlama yapması tabii ki daha iyidir. Ama Belediye bilmelidir ki, “halkla ilişkiler” atraksiyonları, imaj düzeltme çalışmaları ortadaki kötülüğü kapatmaya kafi gelmez. (Kaldı ki bugünkü kutlama aslında yine Romanların kendilerinin organize ettiği bütçesiz bir kutlamadır. Fatih Belediyesi sadece yer ve ses düzeni vererek organizasyonu kendi iyi niyetiymiş gibi sahiplenmektedir.) Dahası Fener-Balat Yenileme Projesinde Sulukule’deki kötü örneğin tekrarlanıyor oluşu, Fatih Belediyesi’nin dünyasında pek değişen bir şey olmadığını göstermektedir.

Benzer bir tavrı bugünlerde TOKİ de sergilemektedir. Gecen yıl, Sulukule Platformu’nun alternatif projesini inceler gibi yapıp sonra “Belediye’nin projesini artık değiştiremem” diyen TOKİ Baskanı Bayraktar, son bir haftadır, Sulukule Projesi’nin ne kadar sosyal sorumluk içinde yapıldığı konusunda demeçler verip duruyor. Projeyi Romanlar için yapılmış gibi satmaya çalışıyor. Oysa projede değisen tek bir şey yok: Romanların ellerinden alınan topraklar üzerinde yapılacak lüks konutlar, yeni mülk sahiplerine çoktan pazarlandı çünkü… Mahalleliler, bu tartışmaya ve yalanlara son vermek için yapılacak lüks konutların sahiplerinin açıklanmasını istiyor. Böylece, projenin kimler için yapıldığı gün gibi ortaya çıkacaktır. Kaldı ki bazı yeni sahiplerin, yani zenginlerin isimleri, en büyük gazetelerin manşetlerinde yer aldığında, neden TOKİ ve belediye bu manşeti yalanlamadı? Ne TOKİ’nin, ne Fatih Belediyesi’nin minareye kılıf uydurma çabaları gerçekleri örtemiyor.

“Roman Açılımı” bir gösteriden ibaret değilse, en yukarda başlayan açılım kamunun en alt hücresine dek nüfuz etmelidir. Roman Açılımı elbet Sulukule Romanlarına da değecekse eğer, onlara yüzyıllardır yaşadıkları mahallelerini geri vermelidir. Bunun için henüz çok geç değildir. Sulukule’de inşaat başlamadığı sürece başka türlüsünü yapmak mümkündür. Alternatif kalkınma planı bunun yolunu göstermiştir. Sorun Belediye ve TOKİ’nin yoksul Romanların yararına bir çözümün yanında olmamasında yatmaktadır. Bir tarafta rant, diğer tarafta ise haklar ve vicdan duruyor. Kamu idarecilerinin tercihi haklardan ve vicdandan yana kullanmasını diliyoruz

Haber: yapi.com.tr

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ, Çalışmalarını İlçelere Kaydırıyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), konut üretim çalışmalarını, ilçeleri kapsayacak şekilde genişletiyor. Türkiye genelinde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir