1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

TOKİ’den Tarihi Yapıların Restorasyonuna Kredi!

TOKİ'den Tarihi Yapıların Restorasyonuna Kredi!

Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) taşınmaz kültür varlıklarının bakımı ve restorasyonu amacıyla, 10 yıl vadeli ve yüzde 4 faiz ile kullandırdığı kredi için başvurular, 19 Nisan’dan itibaren alınacak. Proje başına en fazla 80 bin lira kredi verilecek.

TOKİ’den yapılan açıklamaya göre, taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu kredisi için 7 Mayıs günü mesai saati bitimine kadar başvurulabilecek. Krediden yararlanmak isteyenlerin, gerekli belgelerle TOKİ’ye başvurması gerekiyor. Yapılacak incelemeden sonra, kredi kullandırılacak projeler belirlenecek.

TOKİ, taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu için kredi kullandırmak üzere her yıl başvuru alıyor. Söz konusu uygulama kapsamında bugüne kadar 261 projeye 19 milyon 384,4 bin lira kredi tahsis edilirken, şimdiye kadar 12 milyon 130,3 bin lirası kullandırıldı ve 123 projenin restorasyonu tamamlandı.

TOKİ’den verilen bilgiye göre, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca, TOKİ kredilerinin en az yüzde 10’u kadar, tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için kredi kullandırılıyor. Bu kapsamda, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişiler, mülkiyetlerinde bulunan korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için, 19 Nisan – 5 Mayıs günleri arasında kredi başvurusunda bulunabilecek. TOKİ, her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70’ine kadar ve en fazla 80 bin lira olmak üzere kredi kullandırabilecek. Söz konusu projeler için, 2007, 2008 ve 2009 yıllarında da 80 bin liralık azami limit uygulanmıştı.

Bu kapsamda TOKİ, 2005 yılında 16, 2006 yılında 51, 2007 yılında 35, 2008 yılında 56, 2009 yılında ise 103 olmak üzere toplam 261 projeye 19 milyon 384,4 bin lira kredi tahsis etti. Bu projelerden 123’ü ise tamamlandı ve şimdiye kadar tahsis edilen kredinin 12 milyon 130,3 bin liralık bölümü kullanıldı. Krediler ile İstanbul, Ankara, Amasya, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Bartın, Çanakkale, Muğla, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne ve Artvin illerinde, Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Mudurnu, Göynük, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Foça, İnegöl, Mudanya, İnebolu, Alanya ve Osmaneli ilçelerinde, Mustafapaşa, Kalkan, Uzungöl ve Şirince beldelerinde çok sayıda projenin restorasyonu sağlandı.

Mülkiyetindeki tescilli taşınmaz kültür varlığının bakım, onarım ve restorasyonunu yaptırmak isteyen gayrimenkul sahiplerinden başvuru sırasında, “eserin, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu tarafından onaylanmış rölöve ve restorasyon projeleri ile restorasyon raporu, onaylı projeye göre düzenlenmiş keşif raporu, iş programı, arsanın ve binanın durumunu gösteren, 1/200 veya 1/500 ölçekli belediye onaylı vaziyet planı, tapu örneği, çaplı tasarruf vesikası” isteniyor.

İdare, projenin keşif bedelinin en fazla yüzde 70’i kadar kredi kullandırıyor ve bu tutar 80 bin lirayı geçemiyor. Taşınmaz kültür varlığı için verilecek kredi miktarının yüzde 15’i bankaca gerekli teminatlar alındıktan sonra avans olarak ödeniyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Mimar Sinan Sülaymaniye’nin İnşasını Anlatıyor

Saîd Çelebi tarafından kaleme alınan “Tezkiretü’l-Bünyan”da, Mimar Sinan’ın önemli mimari eseri Süleymaniye Camii’nin inşasına ilişkin …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir