1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

TOKİ’nin 2010 hedefi: 70 bin konut

BURSA – Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ”Gelişen Kentler Zirvesi”ne katılmak için geldiği Bursa’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TOKİ’nin bugün modern hayatın gerektirdiği yerleşim birimlerini kurduğunu belirten Bayraktar, bu yerleşim birimlerinin içinde okulundan sağlık ocağına kadar her türlü sosyal donatı alanlarının bulunduğunu söyledi.

Bayraktar, TOKİ’nin 2008’de 46 bin, 2009’da 44 bin konut sattığını dile getirerek, şöyle konuştu:

”Rakamların azalmasına rağmen hasılat arttı biraz daha. Yani 2009’da elimize daha çok para geçti. İki bin daha az daire sattık ama parasal olarak daha fazla tuttu onlar. Tam rakam yanımda değil. İki bin kadar azalma olmasına rağmen bu satışlardan elde ettiğimiz rakamlar arttı. 2007’den sonra 2008’de de azaldı. 2007-2008 ve 2009’da da böyle oldu. Azalma var. Ülke genelinde 2010’da 65-70 bin konut satma hedefimiz var. 2010’da toplam 80 bin konut yapma hedefimiz var. Alt
gelir grubuna yöneleceğiz daha çok. Bir de kentsel dönüşümlere ciddi manada ağırlık vereceğiz. 149 belediye ile Türkiye’nin tamamında kentsel dönüşüm yapmaya çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm kapsamında da bugüne kadar 46 bin konut üretimi rakamına ulaştık.”

”Kredisini ödemeyen ya da iade edenler var mı?” sorusu üzerine Erdoğan Bayraktar, 2009 yılında iade edenlerin sayısında bir artış olduğunu dile getirdi.

Bayraktar, toplamda yaklaşık 8 bin iade olduğunu ve bu rakamın TOKİ için büyük olduğunu ifade ederek, kredisini ödemeyenlerin sayısının ise çok az, hatta yüzde 1’in bile altında olduğunu söyledi.

İadelerin, maddi imkansızlıklar, konutu beğenmeme, başka şehre taşınma gibi nedenlerle gerçekleştiğini anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

”Ayrıca, tüketici yasasından dolayı da iadelerde biraz daha rahatlama oldu. Vatandaş o bakımdan bir anlamda para biriktiriyor. Başka bir yerde daha cazip bir yatırım buluyor ve oraya kaydırıyor. Parayı alıp toplu bir yere kullanıyor. Bir bakıma kumbara gibi de düşünüyor. Çünkü isteyince hemen parasını iade ediyoruz. O da iadeyi biraz daha cazip hale getiriyor. Aslında genelde çok değil. Ama biz TOKİ olarak 8 bin rakamını önemsiyoruz. Bu konuda araştırma da yaptık. Bu rakamı azaltmak için elimizden geleni yapıyoruz. biten konutlarda yani taşınanlarda iade yok. İadeler taşınmadan önce oldu.”

”BİZ MİRASYEDİ DEĞİLİZ”
Bayraktar, TOKİ’nin gelirini artırıcı kaynak geliştirme çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, finans ve ekonominin öne çıktığı, bilimsel ve modern dünyada devletin yargı, güvenlik ve denetim alanlarını yüzde 100 finanse etmesi gerektiğini söyledi.

Bu üç temelin, devletin ana ögeleri olduğunu belirten Bayraktar, bunların tamamını devletin aldığı vergilerden sübvanse ettiğini anlattı.

Bayraktar, bunların dışında sağlık ve eğitim de dahil büyük bir bölümünün kendi içinde dönmesi gerektiğini, modern dünyada da böyle olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

”Eğitimden sağlığa kadar diğer tüm yatırımlar, kendi kaynağını üretmeli. Belki zaman içerisinde tüm kurumlarımız bu hale gelecek. Biz TOKİ olarak 7 yıldır bunu yapıyoruz. Kaynağımızı kendimiz üreterek iş yapıyoruz. Bu bakımdan bu bizim heyecanımızı artırıyor. Paramızı verirken 5 sefer düşünerek veriyoruz. Har vurup harman savurmuyoruz. Biz mirasyedi değiliz. Bugün Edirne’nin İpsala’sından tutun da Şırnak’a Hakkari-Yüksekova’ya, Kars’a, Ardahan’a, Sinop’a, Mersin-Anamur’a kadar Türkiye’nin dört bir tarafında 81 vilayette 750 ilçede bin 500 şantiyemiz var. Türkiye’nin 957 ilçesi var. Büyükşehirdeki ilçeler de buna dahildir. 957 ilçenin 750’sinde varız. Yani ilçelerin yüzde 80’inde varız. Bergama, Alanya gibi ilçelerde yok. Onun dışında büyük ilçelerin tamamında varız. Bursa’da bizim şantiye sayımız 40’a yakındır, İstanbul’da 150’nin, Ankara’da 80’in ve Adana’da 30’un üzerindedir.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 100 lira taksitli konut işine başladıklarını belirten Bayraktar, şu anda 15 bin konut rakamında olduklarını, ancak bu sayıyı 50 bine çıkaracaklarını söyledi.

Bayraktar, bu konutlarda peşinat almadıklarını, konutları 25-28 bin liraya verdiklerini, vatandaşın evine taşınmasının ardından da 25-30 senede 100 lira taksitle geri ödeme yapacağını anlattı.

Bu şekilde 65-70 bin civarında konut yapma hedeflerinin olduğunu anlatan Bayraktar, son 3 senede küçülen gayrimenkul ve inşaat sektörünün bu sene artıya geçeceğini ümit ettiklerini sözleri ekledi.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Altını İşleyip Takı, Demiri İşleyip İnşaat Yapıyorlar

1600 kuyumcu, iş dünyası için proje üretti. Kendileri için yapılan Kuyumcukent’in çevresi gereğinden büyük olunca …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir