1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Türk İnşaat Sektörünün Kalbi Aşkabat’ta Atıyor

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat, Türk inşaat sektörünün katıldığı ‘Ashgabad Expo Build 2011’ fuarına ev sahipliği yapıyor. Üç gün ziyaretçilere açık kalacak olan fuar, 28 Ocak’ta sona erecek.

Türkmenistan’da 2011 yılının ilk fuarı ”Ashgabad Expo Build 2011” Aşkabat’taki Sergi Köşkü’nde açıldı. Meridyen Uluslararası Fuarcılık Şirketi ile Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odasının ortaklaşa düzenlediği fuarın açılış törenine, Aşkabat Valisi Şamuhammet Durdılıyev, Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Palvan Taganov, yabancı misyon şefleri, Türk iş adamları ve davetliler katıldı.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Taganov, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov’un fuarın açılış töreni dolaysıyla yolladığı mesajını okudu. Berdimuhamedov mesajında, Türk şirketlerinin aktif katılımıyla Türkmenistan’da çeşitli sektörlerde çok sayıda projenin hayata geçirildiğini kaydetti.

Daha sonra kürsüye gelen Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, Türkmenistan ile olan ilişkilere çok önem verildiğini vurguladı. Ecevit, 2010 yılının Ocak-Kasım aylarında 1 milyar 45 milyon dolar ihracat, 342 milyon dolar seviyesinde ithalatın söz konusu olduğunu kaydetti. Ecevit, söz konusu rakamların daha üst seviyelere çıkartılması temennisinde bulundu.

Konuklar daha sonra stantları ziyaret ettiler. Türkmen yetkililer fuarda yer alan ürünleri yakından incelerken, Türkmen iş çevresi de fuara büyük ilgi gösterdi. Stantlarda şirket yetkilileriyle bire bir görüşen Aşkabat Valisi Şamuhammet Durdılıyev ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Taganov, inşaat malzemelerine ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Fuara toplam 77 şirket katılırken, bunların çoğunu inşaat ve yapı malzemeleri imal eden şirketler teşkil ediyor. Fuarda Türk şirketleri tarafından üretilen mermer, aydınlatma, elektrik donanımı, ısıtma, yalıtım, çatı sistemleri, havalandırma, alüminyum sanayi, arıtma, pvc, plastik sanayi, mobilya, iç dekorasyon gibi yüzlerce ürün yer alıyor.

Fuara katılan Yıldızpen Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Üzümcü, Türkmenistan’ın dekorun çok gelişmiş bir ülke olduğuna dikkat çekerek, ürettikleri dekor ürünlerini dünya çapında en fazla Türkmenistan’a sattıklarını kaydetti. Bunun nedeninin dekor konusunda hiçbir zaman para esirgediklerini belirten Üzümcü, dekora çok büyük önem verdiklerini ifade ederek, geçen yıl bu ülkeye 1 milyon doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Türk müteahhitlik firmalarının Orta Asya bölgesinde en çok proje üstlendiği ülke olan Türkmenistan’da, Türk şirketleri bugüne kadar 20 milyar dolara yakın proje üstlendi.

TÜRKMEN LİDER: KARŞILIKLI TİCARET EVLERİ AÇILACAK

Fuar katılımcılarına mesaj göndere Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, bu fuarın iki kardeş ülkenin arasındaki işbirliği ilişkilerinin gelişmesine önemli katkı sağlayacağına inandığını kaydetti. Türkmen lider mesajında; “Türk şirketlerinin aktif katılımıyla ülkede sanayi, sosyal, üretim ve kültür alanlarında çok sayıda tesis inşa edildi ve birçoğunun inşaatı sürdürülüyor. Bunlar iki kardeş ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin daha da pekiştiğinin bir göstergesidir.

Türkmenistan ile Türkiye arasındaki dostluklu ilişkiler ve ekonomik işbirliğinin artmasıyla iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi de artıyor. Türk şirketleri, inşaat, enerji, tekstil, ulaşım, iletişim, tarım ve diğer sektörlerin kalkınmasında önemli görev üsleniyor. Turizm sektöründe de işbirliği yapıyoruz. İmzalanan anlaşmalar çerçevesinde bu yıl Türkmenistan ve Türkiye’de milli ticaret evinin açılması hedefleniyor. ” diye ifadeler yer aldı.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yapı Fuarı’nın Sinerjisi, Ulusal Sektörden Uluslararası Arenaya Taşınıyor

Türkiye, Karadeniz ülkeleri, Orta Doğu ve Asya’da inşaat sektörüne ilgi duyan herkesin buluşma noktası olan, bölgenin en büyük yapı buluşması YAPI/TURKEYBUILD 2010 İstanbul Fuarı’nın sinerjisi, ulusal sektörden uluslararası arenaya taşınıyor. B

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir