1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Türk Mimarların Zaferi

ANKARA – Reykjavik’teki eski limanın kent merkezine kazandırılması fikriyle Associated Icelandic Ports tarafından düzenlenen yarışmaya, yaklaşık 20 ülkeden 51 proje katıldı. Yarışma, İzlanda’da mimarlık yapmaya yetkili mimarlar ve yabancı mimarlar olmak üzere iki kategoride gerçekleştirildi, sonuçlar Aralık ayı ortasında açıklandı. Buna göre, yarışmaya Türkiye’den katılan Erdem Mimarlar, eşdeğer dört birincilik ödülünden birine değer görüldü.

Peyzaj Mimarı Sunay Erdem, yarışmanın ana hedefinin, ”eski limanın planlaması ve gelecekteki kullanımı hakkındaki farklı fikirleri ve yaratıcılığı harekete geçirmek olduğunu” söyledi.

Projelerindeki ana kurgunun kent merkezinde oluşturulacak parklarla, Reykjavik kenarındaki vadilerin uzantısını yaratmak ve merkezi yaya öncelikli hale getirmek olduğunu anlattı.

Erdem, ”Yeşil alanın limana kadar uzatılmasına biz ‘ekolojik koridor’ dedik. Limandaki bu yeşil omurga, yeni oluşan sosyal, kültürel ve ticari aktiviteleri dengeli bir şekilde taşıyacak. Bunlar yapılırken de eski limanın bütün tarihi özellikleri korunacak, balıkçılık işlevi de devam ettirilecek”
dedi.

Sunay Erdem, projede kent için ”simge yapı” da öngördüklerini belirterek, limanın ilerisinde, kentin soğuk iklimini ve sıcak ruhunu simgeleyen 240 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğinde buz kütlesi içinde tropik havanın bulunduğu bir yapı tasarladıklarını ifade etti.

”TÜRKİYE’DE TEMELE İNİLMİYOR, GÜNÜ KURTARILIYOR”
Türkiye’deki kentsel dönüşüm çalışmaları için bu tarz projeleri bulunup-bulunmadığının sorulması üzerine Mimar Günay Erdem, gelişmiş ülkelerde kentsel dönüşüm yapılırken önce sorunlu alanın tespit edildiğini, daha sonra bunun kente kazandırılmasına yönelik fikirlerin ortaya konduğu tasarım yarışmalarının düzenlendiğini söyledi.

Türkiye’de ise böyle bir geleneğin oturmadığını ifade eden Erdem, durumu şöyle bir örnekle açıkladı:

”Kentsel dönüşümde, tedavi edilmesi gereken alanlar var, aynen bir hasta gibi. Türkiye’de daha çok aspirin, vermidon gibi ağrı kesicilerle günü kurtarılıyor, sorun geçiştiriliyor, kalıcı bir çözüm üretilmiyor. Ama Reykjavik’te olduğu gibi gelişmiş ülkelerin kentlerinde, önce ciddi check up yapılıyor, bütüne bakılıyor. Sorun tüm kapsamıyla ele alındıktan sonra teşhis konuyor ve cerrahi müdahale mi gerekiyor, ne gerekiyorsa sorun kökenine inilerek çözülüyor. Mesela, Ocak ayında New York’taki bir kentsel tasarım yarışmasına katılacağız. Manhattan ile Bronx yakasını bağlayan eski su kemerini kente kazandırmak istiyorlar. Yarışmalarla farklı, yaratıcı fikirleri bulup bunun üzerinden model geliştiriyorlar. Biz de bu kültür ne yazık ki yok.”

Sunay Erdem, soru üzerine Erdem Mimarlar olarak daha önce 15’i uluslararası 60 yarışmaya katıldıklarını, ulusal ölçekte birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri bulunduğunu, ancak Reykjavik’teki ödülün uluslararası alanda ilk birincilik dereceleri olduğunu belirtti.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Ekolojik Evler Dünyanın Geleceğini Kurtaracak

Ekolojik evler ve doğaya dost yapı uygulamaları insanlığın geleceğini kurtarmak için yaygınlaşıyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir