1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Türk Müteahhitler Kızılderelilere Ev Yapacak!

ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklık çerçevesinde, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de arttırılması için bakanlar düzeyinde bir komisyon oluşturulmuştu…

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Amerika ile Ortak Ticaret Konseyi’nde yer alacak Türk iş adamlarının adlarını açıkladı.

ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklık çerçevesinde, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de arttırılması için bakanlar düzeyinde bir komisyon oluşturulmuştu.

Her iki taraftan ikişer bakanın yer aldığı bu komisyon da, Türk ve Amerikalı işadamlarından oluşan, sektörel bazda işbirliği yapabilecek bir ortak işadamları komisyonu kurulması konusunda görüş birliğine varmışlardı.

ABD tarafı, 8 işadamından oluşan listeyi Ankara’ya geçen yılın sonunda göndermişti. Türk tarafı ise, TOBB, TÜSİAD, TİM, Tuskon gibi kuruluşlarla bağlantıya geçerek, ABD ile bu ortak işadamları komisyonunda yer almak üzere sektörel bazda isimler bildirilmesini istedi. İsimler geldi ve aralarından seçim yapıldı. Nihai liste 11 işadamına kadar indirildi. Türk işadamları listesi ABD tarafına da geçen hafta sonunda iletildi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, listeyi ilk kez açıkladı. İşte, ABD ile, özellikle üçüncü ülkelerde ortak iş ve yatırım imkanlarını araştıracak komisyonda yer alacak Türk işadamları listesi;

Levent Çakıroğlu / Arçelik – TÜSİAD- Makine Aksamları Beyaz Esya
Hayrettin Çaycı / Sarkuysan- TİM – Metal
Günsan Çetin- GAP Temsilcisi- TİM- Konfeksiyon – Tekstil
Haluk Dinçer- Sabancı Holding – TOBB – Gıda- Bitkisel urunler
Muharrem Dörtkaşlı- Tusas-TOBB – Savunma ve Hava ulastirma
Turgay Durak – Koç Holding – TOBB – Motorlu kara tasitlari
Selahattin Hakman – Sabancı Holding- TÜSİAD- Enerji
Taner Nakipoğlu – Maksan- TUSKON – Taş toprak madencilik
Nazim Özdemir – Data teknik Yıldız -MÜSİAD – Bilgi Teknolojileri
Emin Sazak – Yüksel İnşaat- Türkiye Müteahhitler Birliği- Müteahhitlik
Hasan Uğur – Ulusoy- Nobel İlaç firmasi- TİM- Kimya sektörü

“ABD’NİN YAPTIRIMI KENDİSİNİ BAĞLAR”

ABD ile ilişkiler çerçevesinde, Bakan Çağlayan, Washington yönetiminin İran’a yönelik yaptırım kararı ve bu karar çerçevesinde ABD’nin üç Türk firmasına yaptırım uygulama kararını da değerlendirdi.

ABD’nin kararını “sadece kendisini bağlar. Biz Türkiye olarak, BM üyesiyiz. ‘Hayır’ oyu vermiş de olsak, BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım kararlarını uygularız” diyen Bakan Çağlayan, ABD’nin yaptırım uygulayacağı üç Türk firması hakkında, Türkiye’nin herhangi bir işlem yapmayacağını da açıkladı. Çağlayan, “Yaptırım listesi, ABD’nin kendi listesidir. Türkiye bir hukuk devletidir. Bizim firmalarımızın iş yapma şartları bellidir. Türkiye’de bir hukuk sistemi var. Bu hukuk sistemi çerçevesinde işletmelerin neler yapmaları, neler yapmamaları gerektiği, eğer kuralları ihlal ederlerse, hangi yaptırımlara uğrayacakları da bellidir” dedi. Çağlayan, ABD’nin yaptırım kararı aldığı, İstanbul Ticaret siciline kayıtlı üç firmanın faaliyetlerine devam ettiklerini, kendileri yönelik bir incelemenin de olmadığını bildirdi.

MISIR’LA İŞ YAPAN TÜRKLERE MÜJDELER

Bakan Çağlayan, Tunus ve Mısır krizleri ve bu krizlerin bu ülkelerde çalışan Türk işadamları ve firmalara etkileri konusunu da değerlendirdi.

1 Ocak/6Şubat 2011 tarihlerinde, bir önceki yıla göre Mısır’la ticaretin sadece yüzde 1, Tunus’la ise yüzde 50 azaldığını kaydeden Bakan Çağlayan, bunun konjonktürel olduğunu vurguladı.

Krizlerin ilk gününden itibaren önlem aldıklarını, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda Tunus veMısır kriz masaları oluşturduklarını, kendisinin de sürekli Türkiye’deki Mısır ve Tunus Büyükelçileri ile temas içinde olduğunu anlatan Bakan Çağlayan, bu ülkelerde çalışan Türk işadamlarına da şu güvenceleri sağlandığını vurguladı;

Türk fabrikalarının Mısır ordusu tarafından korunması sağlandı
Mısır Bankalarındaki Türk mevduatları Mısır devleti güvencesi altına alındı
Eximbank’ın Tunus ve Mısır’a yönelik reassurance kredileri 11 Şubat 2011’e kadar geçerli olacak
Mısır’da hakedişlerini alamayan Türk müteahhitlerine Eximbank firma başına 25 milyon dolarlık köprü kredisi sağlayacak.
Mısır hükümeti, kriz sırasında zarara uğrayan Türk firmalarının zararlarını tazmin edecek. Tazminat için, Mısır Gümrük İdaresi ve Mısır Sanayi-Ticaret Bakanlığı’nda Türkiye masaları oluşturuldu. Türk işadamlarının bu masalara başvurmaları gerekiyor.
Bakan Çağlayan, Tunus’a önümüzdeki hafta içinde Müsteşar Yardımcısı Başkanlığında bir heyetin gönderileceğini, Mısır’da da durum düzelir düzelmez, buülkeye de ayrı bir heyet gönderileceğini bildirdi.

TÜRK MÜTEAHHİTLER APAÇİLERE EV YAPACAK

Bakan Çağlayan’ın önümüzdeki dönemdeki en önemli projelerinden biri ise, ABD’de Kızılderililere inşaat projesi.

ABD Kongresi, Kızılderili kabilelerinin yaşam standartlarını yükseltmek için, bu kabilelere hibe desteği verme kararı aldı. ABD hükümetinin vereceği bu hibeler ile, kabilelerin yaşadıkları yerlerde alt yapı ve üstyapı projeleri başlatılacak. Bakan Çağlayan, son ABD ziyaretinde bu konuda temaslarda bulunduğunu, ayrıca Apaçi kabile reislerinden bir grubu Türkiye’ye davet edip ağırladıklarını da anlatarak, “Arizona’da Apaçiler için binlerce konut, bunların altyapısı, alışveriş merkezleri inşa edilecek. Gittiğimde görüştüm. Bizim inşa etmemizi istiyorlar. Bize “yapın, satın” teklifini getirdiler. Ben, “yaparız ama, nasıl satacağız” dedim. Sonuçta, inşaatı üstlenmek konusunda görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

“ONLAR MOHİKAN, BEN CEMALAN…”

Kendisinin baba tarafından Kürt olduğunu, Muş’taki Cemalan aşiretine mensup olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, “ABD’de Kızılderili kabileleri var. Türkiye’de de, özellikle benim babamın memleketinde, Muş’ta aşiretler var. ABD’de Apaçilerle temaslarım sırasında birşeyi farketti. Onların kabile isimleri ile bizim aşiret isimleri birbirine çok benziyor. Mesela, onların kabile isimlerinden biri Mohikan, benim aşiretimin ismi Cemalan. Bu da bir sempati yaratıyor” diye konuştu.

ERMENİ ÇOCUKLARINA TÜRKİYE’DE BURS

ABD’de, “Turkish Coalition in America” adlı örgütün, Kızılderili çocuklarına Türkiye’deki üniversite ve liselerde burs verdiğini, şimdi bu sistemin genişletilerek, Ermeni çocuklarına da burs sağlanacağını anlatan Çağlayan, “ABD’deki ermeni kökenli çocuklara burs ayarlama çalışmaları yapıyorlar. Biz de destekliyoruz” dedi.

Hürriyet/Zeynep GÜRCANLI

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Sektörü Büyümeye Geçecek

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, inşaat sektöründe 2009 yılında gerçekleşen yüzde 16,3 küçülmeye ilişkin “2009'daki bu küçülme rakamını dip olarak düşünüyorum. 2010, 2009'a göre büyümeye geçeceğimiz bir yıl olacak” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir