1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Türkiye’nin ‘para geçmeyen’ İlk Perakende Mağazası Açıldı

Sistem Barter tarafından Merter’de ‘Takas Depo’ adıyla açılan mağaza’da alışveriş yapmak için paranız olmasına gerek yok. Bu mağazada ihtiyacınız olan ürünleri alıp elinizi kolunuzu sallayarak kapıdan çıkıp gidebilirsiniz. Sermaye sıkıntısı çeken şirketler İnşaat malzemesinden, tekstile iş makinelerinden araç kiralamaya kadar ihtiyaç duyduğu 5 binin üzerinde mal ve hizmete para ödemeden sahip olabilecek. Para yerine ahırdaki atınızı, bahçedeki köpeğinizi, satmaya zorlandığınız aracı veya kullanmadığınız mal ve hizmetleri vermek mümkün. Daha ilk günden yoğun ilgiyle karşılaşan perakende mağazalar önümüzdeki yıl Anadolu’ya açılmaya hazırlanıyor.

Türkiye'nin 'para geçmeyen' İlk Perakende Mağazası Açıldı

Projenin mimarı Sistem Barter Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Besle, “Bir yıllık çalışma sonucunda 5 katlı ve 1500 metre kare alana sahip mağazayı açtık. 600 kalemde 5 binin üzerinde mal ve hizmet değiş tokuşu yapılabiliyor. Firmalar atıl durumda bekleyen araçlarını getirip karşılığında iş makinası alabilir. Firmaların mağazaya sunmak istediği mala değer biçerek karşılığında barter çeki veriyoruz. Bu çekle ihtiyaç duydukları ne varsa alabiliyorlar” diyor.

Firmalardan sonra vatandaşa da takas imkanı

İlk etapta Barter sistemine üye İşletmelere hitap edecek olan mağazalar yakın bir gelecekte sokaktaki vatandaşa da hizmet vermeye başlayacak. Örneğin ev hanımları evinde dokuduğu halı, ördüğü kazak, diktiği elbiseleri verip karşılığında kışın yakmak için kömür veya gıda alabilecek. Kriz nedeniyle üretim kapasitelerinin yüzde 20’lere kadar düştüğünü anlatan Orhan Besle, “Firmaların yaşadığı en büyük sorun nakit döngüsü. Malı üretiyor satıyor, fakat aylar sonra ödemesini alabiliyor. Nakit sıkışıklığı yaşadığı için de ham madde alıp yeni siparişlere yetişemiyor. Biz firmalara elindeki kullanmadığı mal karşılığında ihtiyacına çözüm buluyoruz. Takas depo mağazalarında amacımız insanların barter ticaretine olan güvenlerini daha da pekiştirmek. Ağzına kadar mal dolu mağazalar sayesinde firmalar görerek ve dokunarak mal alabilecek.” şeklinde konuşuyor.

Takas Depoları kendine has konsepti olan Modern bir alışveriş merkezi biçiminde dizayn ettiklerini anlatan Orhan Besle, “Önümüzdeki dönemde 2. el pazarını da açacağız. İş makineleri ve araçlardan büyük talep bekliyoruz. Parasal değeri olan her türlü ürün ve hizmeti takas edeceğiz” ifadelerini kullanıyor.

Çiftçi buğdayını verip traktör alıyor
Orhan Besle, 2010 yılının ikinci yarısında Ümraniye’de 2. mağazalarını açacaklarını söylüyor. 5 bin metrekare alanda açılacak mağazanın 20 bin üzerinde mal ve hizmet imkanı sunacağını anlatan Besle, “Müşterilerin tekstil, inşaat, Gıda, otel, okul, dershane gibi ihtiyaç duyabileceği her şeyi sistemde bulabilmesini amaçlıyoruz. Bursa, Ankara, İzmir, Adana, Erzurum gibi illerde yeni mağazalar kuracağız. Örneğin Doğu’da bir çiftçi inek, koyun ya da buğday verip karşılığında ihtiyacı olan ürünü alabilecek” diyor. Sistem Barter Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Besle, Manisa’da çiftçilerin ellerindeki fazla buğday, patates ve mısırı vererek karşılığında traktör aldığını belirtiyor. Bu şekilde 9 traktör sattıklarını anlatan Besle, aynı şekilde kumaş verip karşılığında saf kan Arap ve Kanada atı alanların da çıktığını ifade ediyor. Bu zamana kadar 15 civarında at sattıklarını anlatan Besle, turistik tesislerin ve eğlence mekanlarının atlara büyük ilgi gösterdiğini anlatıyor.

Köpeğini verip elektronik eşya almak isteyen var
Geçenlerde bir firma sahibinin evinde bakmakta zorlandığı Rottweiler cinsi köpeğini getirip karşılığında elektronik eşya almak istediğini anlatan Besle, “Bir başkası evinde kullanmadığı 3 tane çelik kapıyı getirip karşılığında eşi ve kızı için Güzellik salonu hizmeti aldı. Bazen çok ilginç talepler de geliyor. Örneğin Elinde padişah fermanı ile gelen bir firma sahibi krizde nakite sıkıştığını belirterek mal ve hizmet almak istedi. Biz bu talepleri de geri çevirmiyoruz” şeklinde konuştu.

Takas depoların Merkez Bankası’nın altın rezervleri gibi çalışacağını anlatan Orhan Besle, “Barter çeklerimizi kullanan insanlar ellerindeki çekin karşılığını mağazada bulacak. Bu sayede insanlar birbirine olan borçlarını bu çekler aracılığıyla ödeyebilecek. Barter çekimizi para gibi kullanabilecekler” dedi.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir