1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ucuz Konut Dönemi Bitiyor Mu?

Son iki yılda ‘ortadirek’ tüketiciyi ev sahibi yapmayı hedefleyen ekonomik konut projelerinin sayısı önemli ölçüde arttı. Ancak, demir, çimento, inşaat malzemeleri fiyatlarındaki artış, bu furyanın bitmek üzere olduğunun sinyallerini veriyor. Sektör temsilcileri ‘Artık İstanbul’da 1000 TL’nin altında metrekare fiyatı hayal. 1200 liranın altına şüpheyle bakın’ diyor

Geçtiğimiz 2 yılda, ekonomik krizin de etkisiyle inşaat sektörü girdilerinde artış olmaması, ‘ortadirek’ diye tabir edilen orta gelir seviyesindeki tüketiciye yönelik ekonomik konut projelerinin sayısını artırmıştı. Ancak, krizin etkilerinin azalması, arazi fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve demir, çimento gibi inşaat malzemelerindeki fiyat artışı, artık ucuz konut üretmenin eskisi kadar kolay olmayacağını gösteriyor.

Ekonomik konut denince ilk akla gelen firmalardan Fiyapı’nın 2008 sonunda başlattığı ‘ekonomik fiyata kaliteli konut’ konseptini tamamen bıraktığını, artık lüks konut projelerine yöneleceğini açıklaması, ‘ucuz konut’ furyasında sonlara yaklaşıldığının göstergesi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Fiyapı’nın ekonomik konut konseptine başladığı dönemde, piyasa koşularının çok farklı olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: O dönemde inşaat maliyet fiyatları, arazi maliyetleri uygundu. Şu anda ise ciddi bir artış var. Demir fiyatları 3 ayda yüzde 40 arttı. Önümüzdeki dönemde de artmaya devam edecek gibi görünüyor. Gayrimenkul yatırımlarının fazlalaşacağı yönünde beklentiler var. Buna bağlı olarak tüm inşaat malzemeleri fiyatlarında yüzde 25’e varan bir artış öngörüyoruz. Ayrıca komşularımız İran ve Suriye’den gelecek inşaat malzemesi talepleri de fiyatları etkileyecektir.’

2009-2010 ‘0’ KåRLA GEÇTİ
Türkiye’deki konut üreticilerinin 2009-2010 yıllarını karlarından feragat ederek, sıfır karla geçirdiğinin altını çizen İnan, ‘2 yıldır karsız çalışan üretici, artık biraz kar etmek isteyecektir. Dolayısıyla ekonomik fiyatlı konut bulmak artık zorlaşacak’ diye konuştu. 2010 yılında sektörde görülen fiyatları tekrar görülemeyeceğini vurgulayan İnan, ‘1000 TL’nin altında konut artık hayal. 1000 liranın üstünü konuşmak lazım’ dedi.

1200’ün altından şüphelenin
ÖZYURTLAR İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, 2010 sonunda satışa sundukları Nmerkez Projesi’ni metrekaresi 900-1000-1100 TL’den satışa sunduklarını ancak yeni projelerinde maliyet artışları nedeniyle bu fiyatları sürdürmenin mümkün olmadığını belirtti. Yeni projeler için yüzde 20’lik fiyat artışı öngördüklerini açıklayan Özyurt, ‘Ekonomik konutlara talep çok yüksek. Yüzde 20 fiyat artışının bu talebi baltalamayacağını düşünüyorum. Zaten faiz oranlarındaki düşüş, fiyat artışını belli ölçüde süspanse etti’ diye konuştu. Özyurt, ‘Ancak, tüketici 1200 TL’nin altındaki fiyatlara şüpheyle yaklaşmalı. Çünkü bu fiyata konut üretmek artık çok zor’ diye ekledi.

Biz de ucuz konut yaptık ama artık olmaz
ARIKAN Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Habip Arıkan, Bahçeşehir-Esenyurt bölgesinde inşa ettikleri Parkcity Evleri’nde metrekare fiyatının 1000 TL’nin altında olduğunu hatırlatarak, ‘Parkcity’i bu fiyatlara sattık. Fakat yeni projelerimizde metrekare fiyatları 2000 TL civarında olacak. Maliyetlerdeki artış bir tarafa; en çok arazi fiyatlarındaki artış konut üreticisini etkiliyor. Nitelikli konut yapmanın belli bir maliyeti var. Ekonomik fiyatlı konut arayan tüketicilere, sonradan mağdur olmamak için, o firmanın geçmişini, o zamana kadar yaptığı işleri araştırmalarını öneririm’ dedi. Arıkan, belli bir fiyatın altına şüpheyle bakılmasını doğal karşıladığını belirterek, ‘Endişeler yersiz değil. Bu furya nereye kadar devam edecek merak ediyorum’ diye devam etti. Habip Arıkan, devletin bu konuda bir kontrol mekanizması geliştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Ağaoğlu: İnşallah olmaz ama bazı firmalarda sıkıntı yaşanabilir
AĞAOĞLU Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, 2011 yılında ucuz fiyatlı bazı konut projelerinde sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çekti. ‘Son dönemde bir ucuz konut modası var’ diyen Ali Ağaoğlu, ‘Bu segmentte satış grafiği de iyi gidiyor. Ancak artan inşaat maliyetleri nedeniyle, ucuz konut sektöründe bir sıkıntı yaşanabilir. Demirin tonu 800 TL’den bin 400 TL’ye geldi. Çimentonun maliyetlerinde yüzde 30’luk bir artış oldu. Ucuz konut satan projeleri dikkatle izliyorum. İnşallah olmaz ama, bazılarında sıkıntı yaşanabilir. Bu noktaya parmak basmak isterim. Dar gelirli vatandaşlarımız için bu konutlara verilen 30-40 bin TL’ler çok önemli. Maliyet artışları nedeniyle, bu firmaların sattıkları fiyata bu daireleri mal edememe ihtimali söz konusu’ değerlendirmesinde bulundu.

Bay İnşaat Maslak Projesi için ruhsat aldı
BUGÜNE kadar Beyza Konakları Tarabya, Bay İstinye Konakları gibi prestijli projelere imza atan Bay İnşaat’ın Son projesi Hilpark Suites İstinye’de yaşam başladı. Toplam 91 dairelik iki rezidans bloktan oluşan Hilpark Suites İstinye, TAGO MİMARLIK’ tan; Gökhan Altuğ ve kısa bir süre önce aramızdan ayrılan Tatsuya Yamamoto’nun imzası taşıyor. BAY İnşaat’ın, ruhsatı alınan yeni projesi ise Maslak’ta toplam 39.000 metrekare arsa üzerinde yapılacak. 235.000 m2 inşaat alanında, 152.000 m2 satılabilir alana sahip yeni proje, dünyada 14 farklı ülkede ofisleri bulunan, dünyanın en büyük lider mimari gruplarından İngiliz Chapman Taylor Architects ile Türk mimar Turgut Toydemir tarafından projelendirildi. Projenin otel ve konutlarının iç mimarisini de mimar Sinan Kafadar yapacak.

İMSAD üyeleri 2011’den umutlu, ciroda artış bekliyor
İNŞAAT Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), sanayicilerin 2011’e yönelik ekonomik beklentilerini ortaya koymak amacıyla ‘Ekonomi Beklenti Anketi’ni yayınladı. Ankete cevap verenlerin çoğunluğu, 2011 yılında Türk ekonomisinin büyümesini ve cirolarının 2010’a oranla artış göstermesini beklediklerini dile getirdi. İşte iş dünyasının 2011 tahminleri l KATILIMCILARIN yüzde 65’i Türk ekonomisinin 2011’de %4-6, yüzde 24’i ise %7-9 büyüyeceğini öngörüyor.

l SEKTÖR yöneticilerinin yüzde 92’si, 2011 yılı toplam cirolarının 2010 cirolarına göre artacağını belirtiyor.

l 2011 yılı için katılımcıların yüzde 38’i girdi maliyetlerini ve fiyatlarını, yüzde 27’si döviz kurlarını ve yüzde 17’si ise ihracatını öngöremediklerini dile getiriyor.

l İNŞAAT sektöründe 2011’de büyümeye ilişkin öngörü olarak katılımcıların yüzde 46’sı %9-12, yüzde 43’ü %5-8 sektörel büyüme bekliyor.

Konut kredilerinin yarısı İstanbul ve Ankara’ya gidiyor
Enuygun.com’un analizine göre Türkiye’de konut kredisi hacminin yarısı İstanbul ve Ankara olmak üzere sadece iki ilde toplanıyor. 2010 Eylül itibarıyla bir önceki yıla göre konut kredisi hacim büyümesi, Muğla hariç, Türkiye’nin her bir ilinde yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşti. 2011’de de artışın devamı öngörülüyor. Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un BDDK verileri ile derlenmiş analizine göre 2010 Eylül itibarıyla Türkiye’de toplam 55 milyar TL konut kredisi hacmi bulunuyor. Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, 2010 Eylül ayı itibarıyla Türkiye’de konut kredisi hacminin bir önceki yıla göre %32 büyüdüğünü, büyümenin %66’sının 8 büyük il tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Antalya’da İnşaat Yasağına Müteahhitler’den Tepki

İnşaat müteahhitleri bugün başlayıp 15 Ekim 2010'a kadar devam edecek inşaat yasağına tepki gösterdi. Yasağın tüm şehri kapsamasına tepki gösteren müteahhitler, turizm sektörü için kendilerinin kurban edildiğini savundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir