1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yağmurun Akıttığı Büyü Makyajı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından, 16 Ocak 2010 Cumartesi günü, şehrin 7 farklı merkezinde eş zamanlı olarak düzenlenen açılış etkinliklerinin ardından İstanbul “resmen” Avrupa’nın Kültür Başkenti oldu. Katılımın beklenenin üzerinde olduğu protokol töreninde, “İstanbul Büyüsü”yle keyifli dakikalar geçiren davetliler, dışarıda kendilerini bekleyen alışılageldik yağmurlu İstanbul görüntüleriyle birlikte büyüden uyandı.

Yağmurun Akıttığı Büyü Makyajı

Açılış kutlamaları, Sütlüce’deki Haliç Kongre Merkezi’nde, Türkiye ve Avrupa’dan üst düzey devlet adamları ve diplomatların, iş ve kültür-sanat dünyasından isimlerin, yerli ve yabancı basın mensuplarının bir araya geldiği protokol töreniyle başladı. Taksim, Kadıköy, Sultanahmet, Pendik, Bağcılar, Beylikdüzü meydanlarındaki eş zamanlı konserlerle devam etti. Kutlamalarda farklı sanat disiplinlerine mensup toplam 500 sanatçı sahne alırken, 900 kişilik teknik ekip çalıştı. Etkinlikler için 6 bine yakın kişi hazırlık çalışmalarını yürüttü, toplamda ise yaklaşık 8 bin kişi görev aldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ile Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Muammer Güler katıldı.

Büyüden Çabuk Kurtulup, Havai Fişeğe Koşturdular
Katılımcı sayısının beklenenin üzerinde olduğu törende 3035 kişilik kapasiteye sahip Haliç Kongre Merkezi ana salonu yaklaşık 5 bin kişiyi konuk etti. Gecikmeli başlanan protokol töreninde, saat 20.10’da başlaması planlanan havai fişek gösterisi de ertelemeli olarak gerçekleşti.

Sanat Yönetmeni Yekta Kara’nın imzasını taşıyan ve bu geceye özgü olarak tasarlanan “İstanbul Büyüsü” adlı gösteride, 26 farklı eser 303 sanatçı tarafından bir saat gibi kısa bir sürede akıcı bir tempoda sahnelendi. 100 kişilik İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile Devlet Opera Korosu’nun başarılı bir düzende yerleştirildiği gösterinin, mevcut salonda sahnelenebilmesi için 600 metrekarelik özel bir sahne kurulduğunu da belirtmek gerekir.

Gösterinin bitiminde sahneye davet edilen devlet erkânı, herhangi bir plaket alışverişi veya teşekkür konuşması yapılmadan apar topar hava fişek gösterisini başlatmak üzere bu kez dışarı yönlendirildi. Salonun boşalmasına neden olan bu organizasyon eksikliği, “İstanbul Büyüsü”nü bir anda bozuverdi ve sanatçılar küçük bir kalabalığın alkışlarıyla yetinmek durumunda kaldı.

10 Dakikalık Sefanın Ardından Trafik Izdırabı
Aynı dakikalarda dışarıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nin iskelesinden, bu gece için özel olarak hayata geçirilen ışık, ses ve havai fişek gösterisiyle İstanbul’un 2010 sürecini başlattı.

Haliç Camialtı Tersanesi’nde 3 bin metrekarelik dev bir alanın ayrıldığı özel ışık ve havai fişek gösterisi, 1 kilometrelik alanı kapsayarak Haliç’i 10 dakika boyunca festival alanına çevirdi. Davetlilerin yarısı kapıda biriken kalabalık nedeniyle dışarı çıkamayınca, gösteriyi binanın içinden izlemeye çalıştı.

Kongre merkezine ulaşım daha çok özel araçlarla sağlanabildiğinden, çıkışta yağmurun da etkisiyle küçük çaplı bir keşmekeş yaşandı. Birkaç dakika önce sahnede ter dökmüş sanatçılar kendilerine tahsis edilen servisi uzun süre beklerken; İstanbullular için alışılmış, yurtdışından gelen konuklar içinse “İstanbul’a hoşgeldiniz” dedirten alışıldık görüntüler yaşandı.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’un İlk Çarşısı İMÇ Yıkılmayacak

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, İstanbul'un ilk alışveriş merkezi İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ) bloklarının yıkılmasını öngören Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planları'nı iptal eden daire kararını onadı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir