1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yapı Sektörüne Sigorta Geliyor

yapı kanunu, betonarme proje, elektrik tesisat projeleri, makine tesisat projeleri, mimari proje, müteahhitlerin sorumlulukları, yapı bilimi, yapı denetleme, yapı inşaat, yapı kanunu tasarısı, yapı projelendirme, yapı sahipleri, yapı sigorta, yapı sorumluluk sigortası, yapı standartları, yapım süreci, Yapı Sektörüne Sigorta Geliyor

ANKARA – Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 17 Ağustos Düzce ve 12 Kasım Marmara depreminin ardından ajandasına not ettiği Yapı Kanunu Tasarısı Taslağı’nı tamamladı. İlgili kamu kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin görüşüne sunulan taslak ile sektöre AB standardı getiriliyor. Sivil toplum örgütlerinden alınan görüşler doğrultusunda son rötuşların yapılmasının ardından taslak Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılacak.

Taslağın bu şekli ile yürürlüğe girmesi durumunda, hem yapının inşasında rol alan kişiler hem de yapı sahiplerine sigorta sorumluluğu getirilecek. Böylece yapının inşası sırasında veya sonrasında herhangi bir tehlike ile karşı karşıya kalması durumunda sorumluk kime aitse zarar ondan tazmin edilecek.

Taslak ile yapının projelendirilmesinde, yapım sürecinde ve denetlenmesinde rol alan ilgili kişilerin mesleklerini uygulaması aşamasında verilen hizmetlerde kusur veya mesleki bilgi ve beceri eksikliği sebebiyle tazminat ödemesini gerektiren zararları teminat altına alınması için mesleki sorumluluk sigortası yapılacak. Yapı sahipleri ise olası bir afete karşı binalarını tabi afetler sigortası yaptıracaklar.

10 yıla kadar meslekten men
Yapıların yapı bilimine uygun olarak inşa edilmesini sağlamak amacıyla oluşturulan kanun taslağı ile yapı müteahhitlerinin sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda meslekten mene varan ağır müeyyideler yer alıyor.

Taslakta, “Şantiyede ruhsat eki projelerin mimari, betonarme, makine ve elektrik tesisatı projelerinin müteahhit tarafından uygulanmadığının farklı hazırlanmış projelerin uygulandığının ilgili idarece tespiti halinde ilgili müteahhit ve kontrol elemanlarına projelerdeki aykırılık oranına göre en az 2 yıldan başlayarak, 10 yıla kadar meslekten men cezası verilir ve bu durum Resmi Gazete’de ilan edilir” denildi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Bingöl’e Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi

Bingöl Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi kuruluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir