1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yasa Değişti Ama Konut Sahipleri hala Mağdur

Yasa Değişti Ama Konut Sahipleri hala Mağdur

Konut satın alan vatandaşın oturma raporu almak için binayı yapan müteahhitin sigorta prim borcu olmadığına dair belge getirmesine yönelik zorunluluk kaldırılmasına rağmen ilçe belediyelerinin bu belgeyi istemeyi sürdürdüğü ortaya çıktı. Oturma raporu olarak adlandırılan yapı kullanma izin belgesi alınırken verilmesi gereken belge hakkındaki zorunluluk, Aralık 2009’da kanun değişikliği ile ortadan kaldırılmıştı.

İzmir’deki ilçe belediyelerinin imardan sorumlu yetkilileri, konut satın alan vatandaştan oturma raporu verme koşulu olarak binayı yapan müteahhitin sigorta prim borcu olmadığına dair belgeyi istedikleri belirtilirken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mustafa Keskin, yasa değişikliği gereği belgenin istenmemesi gerektiğini açıkladı.

Uygulanmıyor

Yeni Asır’a konuşan Keskin, “Bu yasa, yeni konut alan vatandaşları rahatlatmak için çıkarıldı. Belediyelerin yeni konut satın alan vatandaştan oturma raporu vermek için müteahhitin prim borcu olmadığını belirten belgeyi istememesi gerekiyor. Müteahhitin borcu ile bundan sonraki süreçte SGK ilgilenecek. Müteahhitin borcunu SGK tahsil edecek” dedi.

İzmir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Tahsin Vergin ise, “Uygulanmayan yasa değişikliği vatandaşı rahatlatma açısından çok doğru. Konut sahibi olan vatandaşla müteahhitin borcunun bir ilgisi yok. Ancak devlet de müteahhitten prim borcunu mutlaka tahsil etmelidir” diye konuştu.

Su bağlanamıyor

İzmir İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Emekli de, konut satın alan vatandaşın müteahhitin SGK’ya borcu yüzünden mağdur olmasının doğru olmadığını vurguladı. Satın aldığı konuta elektrik ve su bağlatması için gereken oturma raporunu almak üzere belediyeye müracaat eden ve “Müteahhitin prim borcu yoktur belgesini getir” yanıtıyla karşılaşan vatandaşlar da artık bu uygulamaya son verilmesi gerektiğini kaydetti.

Kanun uygulanmıyor

17 Aralık 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İmar Kanunu ile Bayındırlık Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, vatandaşın böyle bir belge getirmesinin zorunlu olmadığını belirtmesine rağmen, belediyeler bu belgeyi istemeyi sürdürüyor. Prim borcunun alınmayacağını belirten yasa değişikliği, sadece inşaatı biten bir binadan yeni konut satın alan vatandaşları ilgilendiriyor. Konak Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkilileri, “Kanun değişikliği anlaşılmıyor, biz belge istemeyi sürdürüyoruz” derken, Bornova, Bayraklı, Narlıdere belediyeleri yetkilileri de söz konusu değişiklikten haberdar olmadıklarını belirttiler. Karabağlar Belediyesi İmar Müdürü Aylin Yemişçi ise “borcu yoktur” belgesini istediklerini kaydetti.

Bakan Demir: Borcu yok belgesi istenmeyecek

Oturma ruhsatını almayı neredeyse imkansız hale getiren eski uygulamanın 5940 sayılı yasa ile kaldırıldığını belirten Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, şu bilgileri verdi: “Ben de mütahhitlik yaptım. Vatandaşın bu konuda neler çektiğini ve nasıl mağdur edildiğini çok iyi biliyorum. Bu nedenle çıkardığımız yasa, bu mağduriyeti ortadan kaldırdı. Artık belediyeler oturma raporu verirken vatandaştan müteahhitin SSK prim borcu ile ilgili belge istemeyecek. Yani müteahhitin borcunu vatandaş ödemek zorunda kalmayacak.”

Haber: Yeni Asır Gazetesi

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ, SGK Binalarını Yenileyecek

Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'nın birleştirilerek yeniden yapılandırılması ile kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yeniden yapılandırmaya paralel olarak hizmet binalarını da yenileyecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir