1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yeni Muhsin Ertuğrul Sahnesi Tüm Görkemiyle Açılışa Hazır…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, resmi açılışı 16 Ocak Cumartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek olan yeni Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni gazetecilere tanıttı. Basın mensuplarıyla birlikte sahneyi gezen Başkan Kadir Topbaş, 18 Ocak’ta halk açılışı, 19 Ocak’ta da galası yapılacak yeni sahnenin 17 milyon TL harcanarak 14 ay gibi kısa bir sürede bitirildiğini söyledi.

600 seyirci kapasiteli modern sahnenin; teknolojik altyapısı, kütüphanesi, sanatçı odaları ve arşiviyle İstanbul’a hizmet vermeye hazır olduğunu anlatan Kadir Topbaş, “Çalışmalar son aşamasına geldi. Sanat Danışmanım Kenan Işık, Genel Sanat Yönetmenimiz Ayşe Nil Şamlıoğlu, Daire Başkanımız Ayşenur Özturanlı ve Mimar Erol Kuzubaşıoğlu ile birlikte sahneyi gezdik. Mekanik ve elektronik sistemlerde bir problem var mı diye baktık. Gerçekten çok başarılı bir çalışmanın ortaya çıktığını gördük. Yeni yapılan bir gösteri sahnesi olduğu için en son gelişen teknolojiler burada kullanıldı. Özellikle ses düzeninin dijital olduğunu vurgulamak istiyorum. Burası istendiğinde sinema gösterileri ve ışıklı gösterilerin de yapılabileceği şekilde tasarlandı. Bu mükemmelliği ortaya çıkaran ekibe ben teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yeni Muhsin Ertuğrul Sahnesi Tüm Görkemiyle Açılışa Hazır…

Keşanlı Ali Destanı ilk oyun
Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nun hem Türk tiyatrosu, hem de İstanbul için önemli olan bir sahne olduğunun altını çizen Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sahnede asansörlü sahneden, dönerli sahne sistemine, perde ve ışık aparatlarına kadar her şey hareketli ve kumandalı. Burası sanatçılarımızın odasından tutun da, depolarına, kütüphanelerine, arşivine ve dekor odalarına kadar bünyesinde pek çok özellik bulunduran çok güzel bir tiyatro oldu. Eserin bir özelliği de hemen yanı başındaki İstanbul Kongre Merkezi’nden her sistemiyle tamamen ayrı olması. Havalandırmadan ısıtma sistemine, ses düzenine ve hatta jeneratörüne kadar her şeyiyle müstakil bir yapı olarak hizmete devam edecek. Eski sahne Keşanlı Ali Destanı’yla kapanmıştı. Adeta bir zaman tüneli yeniden yaşanıyormuş gibi şimdi 18’inde tekrar Keşanlı Ali Destanı’yla perdelerini halkımıza açıyor. 19unda da tüm sanatçılarımızın davetli olduğu galamız var. Yeni sahnemiz İstanbul’a hayırlı olsun.”

Yeni Muhsin Ertuğrul Sahnesi Tüm Görkemiyle Açılışa Hazır…

Belgesel Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin tarihini anlatacak
Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Açılışta sizi daha önce eleştirenlere yönelik bir belgesel yayınlatacak mısınız?” şeklindeki soruya şu cevabı verdi; “Tabi bu konunun yanlış anlaşılmasını istemiyorum. Hazırlattığımız belgeselde Muhsin Ertuğrul’un kim olduğu ve sahnenin başlangıcından günümüze kadar geçen evresi anlatılacak. Tabi eski sahnenin yıkılışı karşı çıkanlar, duygusal davrananlar ve bunu siyasi olarak kullananlar tabi ki belgeselde kısmen de olsa yer almış olacak. Ancak belgesel sadece bunun üzerine kurgulanmış değil. Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin bu kadar mükemmel hale gelişini ve başlangıcındaki niyetlerinden günümüze kadarki süreci kayıt altına alacak bu belgeseli sadece 16’sındaki açılışta göstereceğiz. Bu belgeselle Muhsin Ertuğrul arşivine de bir katkımız olur diye düşünüyorum.”

Yeni Muhsin Ertuğrul Sahnesi Tüm Görkemiyle Açılışa Hazır…

Tüm sanatçılar galaya davet edildi
Başkan Kadir Topbaş, yıkılışa karşı çıkan sanatçıların açılışa davet edilip edilmeyeceği yönündeki bir soruya da “Sanatçıların hassasiyetini biliyorum. Ben her zaman sanatçıları bu konunun dışarıda tutmaya çalıştım. Sanatçı hassasiyetiyle duygusal davranabilirler. Kendilerini 19 Ocak’taki galaya davet edeceğiz. İnşallah onlar da geleceklerdir. Tabi ki hiçbiri önyargılı değildir. Yapılan iş İstanbul’a yapılan bir iştir. Aklı selim olanlar takdir edecek ve kırgınlıklar geride kalacaktır. Ve bundan sonra da tepki gösterenlerin daha adil davranacağına inanıyorum. Bunun bir milat olması gerektiğine inanıyorum. Demokrasinin kuralları çerçevesinde tabi ki herkes söylemek istediğini rahatlıkla söyleyebilmeli. Rencide etmeden doğruları, kendince bildiği doğruları ifade etmeli. Demokrasinin gereği bunlar. Başka bir rejim olsaydı bunların hiçbiri konuşulmazdı. İyi ki demokrasi var. Herkes konuşmalı ve herkes bildiğini söylemeli. Doğrular çıktığında da evet biz böyle düşünmedik tamam teşekkür ediyoruz da diyebilmeli. Bu bir erdemliliktir. Bizim hassasiyetimiz, bu tavırların siyasi bir malzeme olarak kullanılmaması yönünde. Başarısızlığımız bu kentin kaybı anlamına gelir. O yüzden halkın bu süreçte destek vermesi lazım. İstanbul ve İstanbullular her şeyin en iyisine layık…” cevabını verdi.

Başkan Topbaş’ın Sanat Danışmanı Kenan Işık da yeni sahnenin mimari açıdan bir önceki sahneyle birebir benzeştiğini belirterek, “Mimarımız nostaljik olarak hatıralar yaşasın diye yeni tiyatroyu birebir eskisi gibi tasarladı” dedi.

Eski sahnenin 5 değişik birimden oluştuğunu vurgulayan Mimar Erol Kuzubaşıoğlu ise, “Tiyatronun dışında aşağıda Açık Hava Tiyatrosu’nun orda Osmanlı çeşmesi vardı. Bu Osmanlı çeşmesi yapım aşamasında söküldü ve 1 ay sonra yeniden yerine koyulacak. Aynı şekilde özgürlük heykeli var. Bunlar buranın devamlı simgeleriydi. Yani Muhsin Ertuğrul, heykel ve Osmanlı çeşmesi. Bunları hiçbir zaman yok etmeyi düşünmedik. Projeye başından itibaren koyduk ve tiyatro bugün gördüğünüz gibi bitmiş durumda. Eski tiyatroya sadık kalarak tasarım yaptık. Eskiden olduğu gibi girişi orta noktadan ve merdivenli olarak yükselerek aldık. Buradaki amacımız insanlar hatıralarıyla birlikte yaşaması ve eski Muhsin Ertuğrul’a yeniden kavuşmalarıydı” şeklinde konuştu.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir