1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yivli Minare Camii’nin Restorasyonu Tamamlanıyor

Yivli Minara Camii, Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Alaeddin Camii, restore edilen Alaeddin Camii, Vakıflar Bölge Müdürü Mustafa Emek , mustafa emek, kiliseden camiiye çevrilen yapılar, eskiden kilise olan camiiler, Hamitoğlu Mehmet Bey, Balaban Tavaşi antalya , antalya yivli minare, antalyanın simgesi, yivli minare camii, yivli minare resimleri, yivli minareli cami, Yivli Minare Camii'nin Restorasyonu Tamamlanıyor

Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Ağustos 2006’da restorasyonuna başlanan Yivli Minare Camii’nde (Alaeddin Camii) çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiği, 800 yıllık yapının yaklaşık 15 gün sonra ziyarete açılacağı bildirildi. Vakıflar Bölge Müdürü Mustafa Emek, gazetecilere yaptığı açıklamada, kilise olarak kullanıldığı yıllarla birlikte yaklaşık 800 yıllık olduğu tahmin edilen Yivli Minare Camii’nde 1 Ağustos 2006’da yer teslimi yapılarak restorasyon çalışmalarına başlandığını söyledi. Restorasyon çalışmaları nedeniyle caminin ibadete ve ziyarete kapalı olduğunu hatırlatan Emek, çalışmalarda sona yaklaşıldığını ifade etti. Restorasyonun yaklaşık 15 gün içinde tamamlanacağını vurgulayan Mustafa Emek, camide yürütülen çalışmaların öngörülenden uzun sürdüğünü söyledi. Basit onarım için başlatılan çalışmalarda yapının tahmin edilenden fazla yıprandığının fark edildiğini belirten Emek, “Caminin sıvalarını söken uzmanlar, daha kapsamlı bir yenileme için yeni proje hazırlanmasını zorunlu gördü. İkinci projelendirmenin ardından yenileme çalışmalarına tekrar başlandı. Bu aşamada Koruma Kurulu, içeride araştırma kazısı istedi. Yapılan kazıda 800 yıllık su kanalları ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine yenileme çalışmaları bir kez daha durdu” diye konuştu. Su kanallarını incelemek için bilimsel kurul oluşturulduğunu belirten Emek, bu kurulun rapor hazırladığını ve bir takım önerilerde bulunduğunu kaydetti. Su kanallarının gösterilmesi için yeni bir proje gerektiğine dikkati çeken Emek, “Tüm bu masraflar ilk ihalenin yüzde 50’sini aştığı için birinci ihale feshedildi. Yeniden ihale yapıldı” dedi. İkinci ihalenin ardından devam eden yenileme çalışmalarında sona gelindiğini vurgulayan Mustafa Emek, caminin içine, kanalları gösterecek şeffaf bir düzenleme yapıldığını, geri kalan kısmın betonlanarak ahşap kaplandığını anlattı.

Şu anda ahşapların çakıldığını, dışarıdaki drenaj kanallarının yapıldığını belirten Emek, şimdi de caminin minaresinde çalışma başlatmaya hazırlandıklarını kaydetti. Minaredeki yenileştirme projesinin onaylandığını ve restorasyonu yıl sonuna kadar bitirmeyi planladıklarını ifade eden Mustafa Emek, “Yenileme çalışmasıyla caminin ömrünü 50-100 yıl uzattık” dedi.

KİLİSEYKEN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Eski bir Bizans kilisesiyken camiye dönüştürülen Yivli Minare Camii, Antalya’nın ilk İslami yapılarından biri. 1372 yılında Hamitoğlu Mehmet Bey tarafından Balaban Tavaşi’ye yaptırılan Yivli Minare Camii, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan minaresiyle tanınıyor. Kare planlı kaidenin üzerinde silindirik bir kısım ve 8 yivden oluşan gövdeye sahip minaresiyle Antalya’nın da simgesi haline gelen camii, çok kubbeli caminin türünün en eski örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Yarım küre şeklinde 6 kubbe ile örtülü caminin inşasında antik kalıntılardan da myararlanıldığı görülüyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir