1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yurtkur’da 105 Yurt Projesi Yapılıyor!

Hasan Albayrak” Türkiye genelinde 43 yurt inşaatının sürdüğünü, 105 projenin devam ettiğini belirterek, 2013 sonuna kadar, YURTKUR’un bir ve üç kişilik odaları, yüzde 70’in üzerine çıkacaktır” dedi

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürü Hasan Albayrak, “2004’te 494 milyon TL olan bütçemiz, bugün 3 milyar 360 milyon TL. Bu sene sonunda bilin ki bu rakam 3,5 milyar TL’yi geçecek. Türkiye’nin 15. büyük bütçesini idare ediyoruz” söyledi.

YURTKUR Genel Müdürlüğü tarafından, yurt müdürleri ve avukatlarına yönelik düzenlenen eğitim semineri, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki bir otelde başladı. Toplantının açılışında konuşan YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, kurumun 2003 yılından önce kapanma noktasında olduğunu, yaptıkları başarılı çalışmalarla kurumu bu noktadan kurtardıklarını kaydetti. Bu dönemde bir çok kurumun burs ve kredi verdiğini, yurtlar yaptığını anlatan Albayrak, Kredi Yurtlar Kurumu’nun özelliğinin de kaybolduğunu dile getirdi.

Yaptıkları çalışmalarla 2004 yılında 5102 sayılı yasanın çıkarıldığını belirten Hasan Albayrak, bu yasayla burs ve kredi verme işi ile yurt yapımının YURTKUR’a devredildiğini ifade etti.

Albayrak, 2003 yılından önce YURTKUR’un 80-100 bin öğrenciye öğrenim kredisi, Başbakanlık’ın da 35-40 bin kişiye burs verdiğini belirterek, bu bursların hakkaniyetle dağıtılmadığını öne sürdü. Burs ve öğrenim kredisi dağıtımının tek çatı altında toplandığını ifade eden Albayrak, şöyle konuştu: “2002 yılında 45 TL olan öğrenim kredisi, bugün burslarla beraber 240 TL’ye çıkmıştır. Yüzde 455 civarında artış olmuştur. Kredi Yurtlar Kurumuna müracaat eden her öğrenci ya burs ya öğrenim kredisi alıyor. Geçmiş yıllarda 450 bin kişi kalıyordu Kredi Yurtlar’da, bugün son rakam 1 milyona yaklaşacak. 2004’te 494 milyon TL olan bütçemiz, bugün 3 milyar 360 milyon TL. Bu sene sonunda bilin ki bu rakam 3,5 milyar TL’yi geçecek. Türkiye’nin 15. büyük bütçesini idare ediyoruz, hep beraber harcıyoruz.”

-YURTLARDAKİ DURUM-
Albayrak, göreve geldiği ilk yıllarda 3-4 kişilik odaları olan, suit odalı yurtlar yapmayı hedeflediklerini anlattı. Son 8 yılda YURTKUR’a 71 bin kapasite eklediklerini, birçok yurtta iyileştirme yaptıklarını belirten Albayrak, yurtlardaki hamamları kaldırarak duş sistemine geçtiklerini ifade etti.

Hasan Albayrak, şu anda Türkiye genelinde 43 yurt inşaatının sürdüğünü, 105 projenin devam ettiğini belirterek, “2013 sonuna kadar, YURTKUR’un bir ve üç kişilik odaları, yüzde 70’in üzerine çıkacaktır. Stratejik Plan bunu yüzde 40’larda tutmuştu ama demek ki o zaman bana çok fazla güvenmemişlerdi” diye konuştu.

-YURTDIŞI TEŞKİLATLARI-
Albayrak, büyük devlet olmanın gereğinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurtdışında da ihtiyaçlarının karşılanmasını gerektirdiğini bildirdi.Bu amaçla YURTKUR olarak yurtdışında teşkilatlar kurmaya, yurtlar açmaya karar verdiğini anlatan Albayrak, Yurtdışı İşler Daire Başkanlığı kurmak üzere çalışmaların da sürdüğünü dile getirdi.

Bu çalışmalar kapsamında KKTC, Londra, Almanya, Kırgızistan’da okuyan öğrencilere burs, kredi ve yurt imkanı getirildiğini anlatan Albayrak, “Eylül, Ekim ayından itibaren yurtdışında okuyan öğrencilerden müracaat alacağız.

Devletin herhangi bir kurumundan burs veya öğrenim kredisi almıyorsa, YURTKUR dünyanın neresinde olursa olsun durumuna göre burs veya öğrenim kredisi verecek, yurtlar açacak” dedi.

Albayrak, kurumun kadro problemini çözmek üzere çalışmaların sürdüğünü, bin 610 kadroyu aldıklarını, 600 kadronun da Bakanlar Kurulu’nda olduğunu açıkladı. Nisan veya Mayıs ayında kadronun çıkacağını belirten Albayrak, bu tarihten sonra kurumlarının memur açısından rahatlayacağını söyledi.

-“DEVLET TARAF TUTMAZ”-
Hasan Albayrak, yurt müdürlerine kurumda uygulamaları gereken yönteme ilişkin de bazı önerilerde bulundu. Her evde sorunlar yaşandığı gibi yurtlarda da zaman zaman olaylar görülebileceğine değinen Albayrak, seminere katılan yurt müdürlerine şöyle seslendi:

“Devlet taraf tutmaz. Devlet, devletliğini, şefkatini, otoritesini, sevgisini gösterir. Ama devletin o sevgisine, saygısına, kucaklaşmasına saygı göstermeyenleri asla affetmeyin. Ne düşünürseniz düşünün beni ilgilendirmez, ne yapıyorsanız yapın, özel hayatınız beni hiç ilgilendirmez ama yurt müdürü olduğunuz sürece, kurumu ve devleti korumak görevinizdir.

Düşüncenizden bir adam sizi kullanmaya kalkıyorsa, asla müsamaha göstermeyin. Sizi kullanmak isteyenler, sizi fikirlerinin altında ezmek isteyenler, size yakınlıklarından değil, sizi kullanmak istediklerindendir.”

Albayrak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversitelerin öğrenci konseyleri başkanlarıyla yaptığı toplantılara katıldığını, bu toplantıda konsey başkanı öğrencilerden çok etkilendiğini de anlattı. “Öğrencilere hayran kalmamak elde değil” diyen Albayrak, “O kadar güzel bilgi alışverişinde bulunduk ki, öğrenciler o kadar memnun kaldı ki, sayın Başbakan o kadar memnun kaldı ki… Bu toplumun sivil toplum, üniversite bir araya gelmesi lazım” diye konuştu.

-KAYMAKAM TÜRKOĞLU-
Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu da, öğrencilik yıllarında Kredi Yurtlar’a ait yurtların “girilemez” durumda olduğunu belirtti.Siyasi olaylar nedeniyle gençlerin birbiriyle savaştırıldığını ifade eden Türkoğlu, “Gerek sağda, gerek solda nitelikli, canavar gibi arkadaşlarımız birilerinin maşası olarak kullanıldılar ve hayatlarını kaybettiler” dedi.

Zaman içinde yurtların “5 yıldızlı otel kalitesine ulaştığını” anlatan Türkoğlu, YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak’tan Manavgat’a ikinci yurdun yapılmasına ilişkin söz aldıklarını da sözlerine ilave etti.

AA

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir