1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bu Otelin Kral Dairesi Kayaların Üzerine Kuruldu

Bu Otelin Kral Dairesi Kayaların Üzerine Kuruldu

Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nde girişimci Ali Kaptan, bölgede ‘Nayla’ adıyla bilinen seranderlerden kurulu bir butik otel inşa ettirdi. Fırtına Deresi üzerinden, 46 metrelik asma köprü ile geçilerek ulaşılan otelin kral dairesi ise yamaçtaki bir kayanın üzerinde yer alıyor.

İŞTE KAYA ÜZERİNDEKİ KRAL DAİRESİ

Dikkaya Köyü’nde Fırtına deresi kenarında ilginç bir otel inşa ediliyor. Girişimci 37 yaşındaki Ali Kaptan, tamamını ahşaptan yaptırdığı ve bölgede ‘Nayla’ olarak bilinen 22 seranderi 3’erli sıra halinde arazisine yerleştirdi. 10 metrekarelik seranderlere tek ve çift kişilik birer yatak ile tuvalet ve banyo yerleştiren Ali Kaptan, ‘Nalia’ adını verdiği butik otele ortak kullanılan bir de restoran bölümü ekledi. En büyük ilgiyi ise butik otelin yamaca konumlandırılan ve kral dairesi olarak adlandırılan 16 metrekarelik bölümü gördü. Otele, Fırtına Deresi üzerinde yer alan 2 metre genişliğinde ve 46 metre uzunluğundaki asma köprüden geçilerek ulaşılıyor. Otelin arka kısmına ulaşan geniş bir araç yolu için de çalışma yürütülüyor. İnşaatına bir yıl önce başlanan ve bugüne kadar 1 milyon TL harcandığı belirtilen otelin Haziran ayında hizmete açılması planlanıyor.

Butik otelin sahibi Ali Kaptan, Fırtına vadisinde sıradan bir otel inşaatı yerine yöreye has olan seranderlerden otel yapmayı düşündüklerini belirterek, “Eskiden seranderler kuru gıda ambarı olarak kullanılıyordu. ‘Neden otel olarak kullanılmasın’ dedik. Böylece serander otel inşa ettik. Herkesin ilgisini çekiyor. Ahşap olduğu için sağlıklı, rutubet olmayan bir yapıdır. 10 metrekarelik odalarda tek ve çift kişilik yataklar ile tuvalet ve banyo var” dedi.

Serander nedir?

Serander, genellikle Orta ve Doğu Karadeniz’e özgü, kırsal yörelerde görülen mimari bir yapıdır. Yapı, dört direk üzerine oturtulmuş bir tür odadır. Mutlaka evin dışında bulunur, kesinlikle ev ile serander arasında herhangi bir geçit, köprü bulunmaz. Yerden yüksekliği yaklaşık 5 ila 7 metre olan seranderler genellikle kare şeklinde tasarlanır. Seranderin bölgede yüzyılı aşkın süredir kullanıldığı tahmin ediliyor. Yapımında ahşap dışında herhangi bir malzeme kullanılmayan seranderler genellikle yiyeceklerin saklanması ve mısır kurutma işleminin gerçekleştirilmesi için kullanılıyor.

Muhammet KAÇAR/ÇAMLIHEMŞİN (Rize), (DHA)

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ Bilecik Konutları İçin Nöbet Tutuyorlar!

Bilecik’te, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) kurasız, başvuru önceliğine göre 23 Şubat’ta satışa sunulacak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir