1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Çin’den Altı Yıl Sonra İlk Ticaret Açığı Geldi

Çin takvimine göre, yeni yılın 14 Şubat’ta başlaması, Birçok fabrika çalışanın yeni yılı kutlamak için iki hafta boyunca tatil yapmasına neden oldu. Bu durum da Mart ayının başlarında özellikle Çin’in kıyı şehirlerindeki fabrikalarda üretimin sürecini sarstı.

Bununla birlikte, fabrika işçileri tatil sonrasında, ülkenin merkezi şehirlerinde özellikle inşaat ve perakende sektörlerinde yeni iş imkanları açıldığından, kıyı şehirlerine dönmedi.

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’ya göre, Ulusal Gümrük Kurulu, Nisan 2004’ten yana ilk kez Mart ayında ticaret açığı verildiğini açıkladı. Diğer yandan, Çin Şubat ayında 7.6 milyar dolar, Ocak ayında da 14.2 milyar dolarlık ticaret fazlası vermişti.

Ticaret Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer ise geçen üç hafta içinde Çin’in Mart ayında ticaet açığı vereceğine yönelik uyarılar yaptı. Yetkililer aynı zamanda ülkenin para birimi yuanın dolar ve diğer büyük para birimleri karşısında fazla değer kazanmasını engelleyen para politikasının da Mart ayı için ticaret açığı riski yaratına dikkat çekti.

YUAN POLİTİKASI DEĞİŞEBİLİR
Pekin hükümeti, 2005 ile 2008 yılları arasında yuanın dolar karşısında değerlenmesine izin verdikten sonra, Temmuz 2008’den bu yana dolar/yuan paritesi 6.83 seviyesinde tutuluyor. Hükümet, yuanın değer kazanmasını engellemek için para piyasalarına milyarlarca dolar aktarıyor.

Büyük para birimleri karşısında daha zayıf olan yuan ise, Çin’in ihracat piyasasında ABD ve Avrupa ülkelerinin önüne geçmesini sağladı

Ancak Mart ayında ticaret dengesinde 7.24 milyar dolar açık verilmesi, Pekin hükümetinin yuan politikasında başarısız olduğunu gösterdi.

Pekin’de detayları belirlenen uzlaşma hakkında bilgisi olan kaynaklar, Çin hükümetinin yuanın dolar karşısında hafif de olsa değerlenmesini sağlayacak bir kur politikası değişikliğine gideceğine inanıyor.

Ekonomistler ise, kur politikasındaki değişikliğin kısa zamanda olmayacağını, birkaç haftalık bir süreci gerektirdiğine dikkat çekiyor.

Diğer yandan, Batılı ekonomistler, Mart ayı için 1 milyar dolardan daha az bir cari açık bekliyordu.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Türk Şirketlerinin Gurur Günü

Türk şirketlerinin tamamladıkları havaalanı dahil 800 milyon dolarlık projeler, Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından hizmete açıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir