1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Daha Çevreci bir İnşaat mı? Nasıl Yani?

Daha Çevreci bir İnşaat mı? Nasıl Yani?

Türkiye ‘yeşil bina’ konseptini keşfetmeye çalışa dursun, ABD’de inşaat sürecinin ne kadar ekolojik olabileceği üzerine kafa yoruluyor. DJC Oregon’da yer alan haberde, yüklenicilerin daha ‘yeşil’ bir şantiye için neler yapabileceği gündeme getiriliyor. Şantiyelerin olmazsa olmazları jeneratör, kule vinç ya da beton mikserleri gibi ekipmanların ciddi birer enerji ‘canavarı’ olduğunun hatırlatıldığı haberde, olabildiğince az karbon ayak izi bırakacak projeler isteyen işverenlerin sayısının artmakta olduğuna dikkat çekiliyor. Bunun güncel örneklerinden biri de Portland Community College. Kurum, 21 milyon dolarlık bir proje için teklif verecek inşaat firmalarından, ekipman kullanımını da kapsayacak biçimde enerji verimliliği kriterlerini de göz önünde bulundurmalarını istedi.

Daha ‘yeşil’ şantiyeler
R&H Construction’da inşaat öncesi planlamayı yöneten Scott Davies, yüklenicilerden daha çevre dostu operasyonlar talep eden işveren sayısının gelecekte daha da artacağı öngörüsünde bulunuyor. Davies, eskiden önemli bir ‘gelişme’ olarak görülen geri dönüşüm konusunun, artık standart operasyon prosedürlerinden biri olduğunu hatırlatıyor.

Skanska’dan sürdürülebilirlik mühendisi Caitlin Powell da projelerinin genel yaşam döngüsü etkisini dikkate alan işverenlerin sayısının artmakta olduğu düşüncesinde. Powell, yeşil binalar inşa etmenin ötesinde, henüz inşaat aşamasında bu etkileri azaltmak için pekçok fırsat olduğuna inanıyor. Çünkü şantiyede yapılması gereken en önemli işlerin birçoğu, aynı zamanda en çok karbon ve enerji ayak izi bırakan işler. Davies örnek olarak, beton dökmeden önce yüzeydeki tozu temizlemek için kullanılan mekanik fanların ne kadar çok enerji tükettiğini gösteriyor.

Northwest Natural’den Bruce Dobbs, duvarlardaki rutubeti yok etmek için kullanılan elektrikli ısıtıcılar gibi uygulamaların, bazı projelere binlerce dolar enerji maliyeti getirebildiğini söylüyor. Dobbs, doğal gaz esaslı ısıtma sistemleri tercih edilerek, söz konusu maliyetin yarı yarıya düşürülebileceğine vurgu yapıyor.

Daha Çevreci bir İnşaat mı? Nasıl Yani?

Dönüşüm maliyeti çok yüksek
Davies, R&H’nin 2001’de LEED sertifikalı binalar inşa etmeye başlamasından bu yana aylık ‘yeşil operasyon’ toplantıları düzenliyor. Tartışmalar, genellikle dizel yakıt kullanımından bitkilerden üretilen biodizele geçişle ilgili. Ekipmanların çok önemli bir bölümünün petrol esaslı yakıtlar kullandığını söyleyen Davies, dönüşüm için gereken yüksek maliyetten bahsediyor. Davies, hala büyük inşaat makineleri için tek seçeneğin dizel yakıt olduğu görüşünde.

Davies, işçileri ortak araç kullanmaya teşvik etmenin de bir alternatif yaratabileceğini anlatıyor. R&H’nin, bazı projeler için kendi araçlarıyla yolculuk yapmak zorunda kalan 50 çalışanı var. Firma, bu duruma küçük bir okul servisi satın alarak çözüm bulmuş. Davies, çalışanların çoğunlukla aletlerini yanlarında taşıması gerektiğine dikkat çekerek, bunun da toplu taşıma sistemlerini kullanmaya çok da elverişli bir durum olmadığını belirtiyor. Bu nedenle servislerin arttırılması gündemde.

Davies, R&H’nin mekanik fanlarını değiştirmek için alternatif arayışında olduğunu ve malzeme siparişlerinde de daha hassas davranarak sahada üretilen atıkları olabildiğince minimalize etmeye çalıştıklarını ifade ediyor. Davies, enerji harcamalarını düşürmenin yolları üzerine tartışmanın bile herkesi düşünmeye iteceği için verimli olacağı görüşünde.

Skanska’da ise, proje alanlarında kullanılmayan makinelerin emisyon salmaya devam etmemesi için oluşturulmuş kurallar var. Powell, çalışanlarından kullanmadıkları ekipmanları kapatmalarını istediklerini söylüyor ve ekliyor: “Bazı şeyler, ışıkları kapatmayı hatırlamak kadar basit. Her projenin, iş verene, alandaki ve araçlardaki personele ve proje yöneticilerine bir farkındalık kazandıracak biçimde bir çevre yönetimi sistemi var”.

Skanka, 2009’da, römork üreticisi Williams Scotsman ile inşaat alanlarında kullanılmak üzere ‘yeşil römork’lar geliştirilmesi için bir ortaklık kurduğunu duyurmuştu. Powell, römorklara gelecekte güneş panelleri yerleştirmek istediklerini söylüyor

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’daki Merdivenli Sokaklar Yenilenecek

İstanbul’daki üniversitelerin mimarlık, şehir planlama bölümü öğrencileri, kentle özdeşleşen merdivenli sokakları yeniden canlandırdı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir