1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı: Akciğerlere İkinci Dava

İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı, İzmir Kentsel Bölge, nazım imar, nazım imar planı, İzmir Kentsel Bölge Nazım İmarı, kentsel bölge nazım imar planı, turizm merkezi çevre düzeni planı, çevre düzeni planı, turizm merkezi, mimarlar odası, mimarlar odası izmir şubesi, izmir, danıştay, turizm tesisi, rezidans, iş merkezi, kentsel bölge, spor alanları, ticaret merkezleri, sit bölgesi, İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı: Akciğerlere İkinci Dava

Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı’nın, İz­mir’in el­de ka­lan son ye­şil alan­la­rın­dan İn­ci­ral­tı üze­ri­ne ha­zır­la­dı­ğı 1/25 bin öl­çek­li Tu­rizm Mer­ke­zi Çev­re Dü­ze­ni Pla­nı Re­viz­yo­nu, böl­ge­nin yüz­de 76’sı­nı ya­pı­laş­ma­ya aça­ca­ğı ge­rek­çe­siy­le tep­ki çek­ti. Mi­mar­lar Oda­sı İz­mir Şu­be­si, anı­lan plan­la­ma­nın ip­ta­li is­te­miy­le Da­nış­tay’da ye­ni bir yar­gı sü­re­ci baş­lat­tı. Ha­len Da­nış­tay 6. Da­ire­si’nde, İn­ci­ral­tı için ha­zır­la­nan ilk tu­rizm mer­ke­zi çev­re pla­nı­nın ip­ta­li is­te­miy­le açı­lan da­va­nın sür­dü­ğü vur­gu­la­na­rak, “İlk da­va da gö­ze­ti­le­rek, açık bi­çim­de hu­ku­ka ay­kı­rı olan plan­la­ma­nın ip­ta­li­ni is­ti­yo­ru­z” de­nil­di.

Rezidanslar…

Mi­mar­lar, ön­gö­rü­len dü­zen­le­me­nin ger­çek­leş­me­si du­ru­mun­da, ta­ma­mı do­ğal SİT böl­ge­si olan İn­ci­ral­tı’nın 385 hek­tar­lık ala­nı­nın, “tu­rizm te­si­si, re­zi­dans, iş mer­ke­zi­” adı al­tın­da ya­pı­laş­ma­ya açı­la­ca­ğı­nı be­lir­ti­yor. İp­ta­li is­te­nen pla­na gö­re böl­ge­de, tu­rizm te­sis­le­ri için 231.6, ti­ca­ret mer­kez­le­ri için 34.2, kür mer­kez­le­ri için 22.5, gü­nü­bir­lik te­sis­ler için 4.2, kent­sel böl­ge­sel spor alan­la­rı için 27.4, do­ğa par­kı için 92.6, böl­ge par­kı için de 13.9 hek­tar alan ay­rıl­ma­sı öngö­rü­lü­yor. Ye­şil alan­lar 54.40 hek­tar, as­ke­ri alan 13.43 hek­tar, yol­lar da 100 hek­tar olarak hesaplanıyor.

Pla­nı yar­gı­ya ta­şı­yan Mi­mar­lar Oda­sı İz­mir Şu­be­si, ya­pı­laş­ma teh­li­ke­si­ne dik­kat çek­ti­ği da­va di­lek­çe­sin­de şu gö­rüş­le­re yer ver­di:

“Tu­rizm te­si­si, re­zi­dans, kür mer­ke­zi, ti­ca­ri kul­la­nım me­kan­la­rı, gü­nü­bir­lik te­sis ve spor alan­la­rı için ya­pı yo­ğun­lu­ğu olu­şa­cak­tır. 3 mil­yon 335 bin met­re­ka­re­lik tu­rizm te­si­si ya­pı­la­cak. Ni­te­lik­li bir tu­rizm te­si­si 40 bin met­re­ka­re içer­se, bu pla­na gö­re yak­la­şık 100 adet tu­rizm te­si­si ya­pı­mı ön­gö­rü­lü­yor. 948 bin 960 met­re­ka­re re­zi­dans ya­pı­mı plan­la­nı­yor. Her bir re­zi­dans 100 met­re­ka­re ola­rak plan­lan­sa 3 bin 163 ko­nut olu­yor. Her bir ko­nut­ta 4 ki­şi­nin ya­şa­dı­ğı ön gö­rül­se, 12 bin 652 ki­şi­lik bir yo­ğun­luk olu­şu­yor.”

Dün­ya­nın hiç­bir ye­rin­de, 690 hek­tar alan­da ve ken­tin için­de bu oran­da tu­rizm te­si­si­nin ger­çek­leş­ti­ri­le­me­ye­ce­ği­ni vur­gu­la­yan mi­mar­lar, “Bu pla­nın ger­çek­leş­me­si ha­lin­de, İn­ci­ral­tı bü­tün özel­li­ği­ni yi­ti­re­cek­ti­r” de­di.

Bütüncül değil

Anı­lan dü­zen­le­me­nin, İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan 1/25 bin öl­çek­li İz­mir Kent­sel Böl­ge Na­zım İmar Pla­nı’yla iliş­ki­si ku­ru­la­ma­dı­ğı da be­lir­ti­le­rek, şu gö­rüş­le­re yer ve­ril­di:

“P­la­nın adı çev­re dü­ze­ni pla­nı ol­mak­la bir­lik­te tu­rizm mer­ke­zi­nin bü­tü­nü­nü kap­sa­ma­dan ya­pıl­mış bir plan­dır. Bu ni­te­li­ğiy­le çev­re dü­ze­ni pla­nı kav­ra­mı­na uy­gun de­ğil­dir. Çev­re dü­ze­ni plan­la­rı­nın bü­tün­cül ol­mama­sı, ka­rar­la­rı­nın ken­tin di­ğer sek­tör­le­ri­ne et­ki­si, ula­şım gi­bi di­ğer kent­sel tek­nik ve sos­yal alt­ya­pı­ya da­ir de­ğer­len­dir­me­ler­den ve öne­ri­ler­den yok­sun ol­ma­sı ne­den­le­riy­le, plan­la­ma il­ke­le­ri­ne uy­gun de­ğil­dir.”

Haber: Cumhuriyet EGE / Ozan YAYMAN

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

4 Bin Yıllık Şehir Dönüşüyor

Dört bin yıllık geçmişi olan Trabzon'da, Trabzon Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliğiyle, kentsel dönüşüm projeleri hayata geçiriliyor.

One comment

  1. İnciraltının ne özelliği kaldı ıssız ve tenha olmasından başka .. bu dava açan kişiler ve odalar oradaki hali hazırda bulunan tesislerin (agora-folkart-özdilek..vb) ortağı yada paralı askerlermi acaba..?? bir araştırılsın bakalım ..bende sizin gibi odalara karşıyım bir vatandaş olarak..ortada bu kadar işsiz ve maddi durumu kötü insan varken böyle bir hareketlenme neden engelleniyor köye çevirdiniz güzelim izmir i . gecekondular yapılırken mavişehirler yapılırken nerdeydiniz ..sözde bilim adına yaptığınız değerlendirme birde 20 yıldır imar planı bekleyen yöre halkınıda hesaba katarak yapsanız ..bence bir kuşun bir otun hayatı insan hayatından daha önemli değildir..yeter artık sonuç istiyoruz..biz rantçı değiliz miras kalan yerlerimiz buralar hemde şehrin göbeğinde..bir tane gecekondumuz yok ..bu mu bize reva ..son söz bu planı beklerken 2001 de babam öldü 2003 de abim öldü şimdi annemin üstüne titryorum gözü açık gitmesin diye ..bense 35 yaşında 10 yıllık evli ve 10 yıldır kirada oturan özel güvenlik adı altında bekçilik yapan ve 1350 m2 inciraltında arsası olan vatandaşım.gelecek istiyorum gelecek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir