1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konut Faizlerinde İndirim Devam Ediyor

konut faizleri hesaplama, konut kredileri, konut kredisi faizleri düştü, banka  faizleri düştü, ziraat bankası konut faizleri, emlak bilgi sistemi, konut faiz oranları, banka konut kredisi faiz oranları, en düşük konut kredileri	akbank, konut kredileri, ziraat bankası konut kredileri, konut kredileri faiz oranları, konut kredisi hesaplama, ziraat bankası konut kredisi, banka kredileri, ziraat bankası, konut kredisi faiz oranları, ing bank konut kredisi, mortgage, konut kredisi, en düşük konut kredisi, konut kredisi hesaplama, teb konut kredisi, bankalar konut kredileri, halkbank konut kredisi

KONUT satışlarının hareketlenmesiyle birlikte konut kredi faizlerinde indirim gündeme gelmeye başladı. Agresif olmayan bu indirimlerle birlikle 120 ay vadede uygulanan faiz oranı yüzde 0,92 seviyesine kadar geriledi.

KONUT kredi faizlerinde indirim devam ediyor. İndirimde en büyük etken bankacılık sektöründeki rekabet olurken, konut satışlarında yaşanan artış da faizlerdeki düşüşü tetikliyor. Agresif olmayan bu faiz indirimleri konut satın almak isteyen tüketiciler için fırsat yaratırken, şu anda bankaların konut kredilerini fonlama maliyetlerinin uygun olması ve bu seviyelerde kalacağı beklentisi bankaların rekabetini devam ettiriyor. Bugün son indirimler de dikkate alındığında bankacılık sektöründe konut kredi faizleri 60 ay (5 yıl) vadede yüzde 0,92 seviyesine kadar gerilemiş durumda. Uzun vade olan 120 ayda (10 yıl) ise faiz oranı Halk Bankası’nın son indirimiyle yüzde 0,95’e kadar indi.

0,02-0,05 PUANLIK İNDİRİMLER
Konut kredi faizlerinde 2010 yılı seyrine baktığımızda 2009 yılının son çeyreğinde yaşanan agresif tavır yerini düzelTemelere bırakmış görünüyor. Halen yüzde 1’in altında seyreden faizlerde 0,02 ile 0,05 puan arasında indirimler dikkat çekiyor. Geçen ay Finanbank, ING Bank ve Garanti Bankası yılın ilk indirimlerini yaparken, bu ay Halk Bankası, Yapı Kredi Bankası, Fortis ve Türkiye Ekonomi Bankası’ndan faiz indirimi geldi. Halk Bankası tüm vadelerde kredi faiz oranını yüzde 1’in altına çekerken, 61-120 ay vadede konut kredi faizini 0,95’e, 37-60 ay için yüzde 0,92’e, 36 ay vedede ise 0,88’e indirdi. Yapı Kredi Bankası, 1-60 ay arasında 0,95 olan konut kredi faizini 1-12 ay için yüzde 0,89, 13-48 ay için yüzde 0,92, 49-60 ay için yüzde 0,95 olarak belirledi. Fortis,ise 3-18 ay vadede faiz oranını yüzde 0,59’a, 25-60 ay vadede yüzde 0,89’a, 61-84 ay vadede yüzde 0,94’e, 85-120 vadede yüzde 0,96’a düşürdü. TEB ise 13-60 ay vadedeki faiz oranını yüzde 0,95’e,120 ay vadedeki faiz oranını yüzde 1’e indirdi.

TOPLAM MALİYETE DİKKAT
Ev almak isteyen tüketicilerin ‘faizlerde indirim sürer mi’ şeklinde beklentisi devam etse de, konut kredisi faizlerinde büyük indirim beklenmemeli. Konut fiyatlarında yukarı yönlü bir seyir olmadığı hatırlatırılırken, gayrimenkul sektöründe şu yorumlar yapılıyor: “Bugün konut fiyatları ile faiz oranları bir arada cazip fırsat sunuyor. Ancak düşük faiz her zaman avantaj olmayabilir. Bu nedenle masraflara ön ödeme olup olmadığına ve toplam maliyete dikkat edilmeli. Aylık taksitler ise toplam hane gelirinin üçte birini geçmemeli”

IMF olsada daha fazla düşmez
YAPI Kredi Bankası Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem, 2010 yılının ilk ayında konut kredisi pazarının 43 milyar liraya ulaştığının altını çizerek şunları söyledi: “2010 yılı boyunca konut kredisi faizlerinin mevcut seviyelerde seyretmesi durumunda konut kredilerinin yüzde 16 oranında büyüyeceğini tahmin ediyorum. IMF ile anlaşma olsa bile konut kredisi faizlerinin ineceğini düşünmüyoruz. Mevcut koşullarda Merkez Bankası’nın kısa vadeli faizlerde yaptığı indirimlerin sonuna gelindiğini ve bu koşullar altında yakın dönemde konut kredisi faizlerinin mevcut seviyelerinden daha aşağı gideceği alanın kısıtlı olduğu söylenebilir.”

Ufak ayarlamalar dışında büyük düşüş olmaz
GARANTİ Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise piyasadaki faiz düşüşünü aslında, Ağustos 2009’dan başlayan bir süreç olarak görmek gerektiğini belirterek şöyle dedi: “Bu süreç oldukça yavaşlamış olmasına rağmen, halen bankaların rekabet stratejilerine göre ve daha ziyade süreli kampanyalar kapsamında ufak ayarlamalar şeklinde devam ediyor. Dolayısıyla faizlerin, ufak ayarlamalar dışında, önümüzdeki dönemde büyük bir düşüş göstereceğini düşünmüyorum. Konut kredisi gibi uzun vadeli fonlamaya ihtiyaç duyulan bir enstrümanın faizlerinin daha da düşmesini sadece IMF anlaşmasının yapılıyor olmasıyla gerçekleşmez. Bundan sonraki olası düşüşler ancak yurtdışı finansal piyasalardaki fonlama maliyetlerinin düşmesi halinde gerçekleşebilir.”

En rahat ödenebilicek tutarı hedefliyoruz
TÜRKİYE Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel Bankacılık Satış Direktörü Tuğbay Kumoğlu da aslında paranın maliyetinde çok fazla bir değişiklik olmadığını ifade etti. Bankaların tüketicilerin biraz daha kolay konut sahibi olmaları amacıyla indirime gittiklerine dikkat çeken Kumoğlu şunları söyledi: “Banka olarak şubat ayı sonuna kadar dosya masrafı ve komisyon almıyoruz. Tüketicinin tercihini etkileme doğrultusunda değişiklik yaptık. Biz tüketicinin gelirinin içinde en rahat ödeyebileceği tutarı tüketiciye sunmayı hedefliyoruz. Tüketici kredisini kullandığı zaman, aylık sabit geliri var, bu gelir içinde konut kredisine ne kadar ödeyeceği çok önemli” diye konuştu.

Kaynak: emlaktimes.com

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Başbakanlık’a Prestijli Adres: Ziraat Bankası’nın Tarihi Binası

Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınmasıyla, tarihi bina boş kalacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir