1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konutta ‘Küçük’ Talebi Artıyor, Daireler Tek Odalıya Kayıyor

Hem alırken hem satarken hem de kiraya verirken kazandıran 1+1 tipi dairelerin gördüğü talebin ardından şimdi de gayrimenkul şirketleri tek odalı otel tipi 1+0 dairelere ağırlık vermeye başladı. Yeşil İnşaat, Fi Yapı, Teknik Yapı, Rixos, Dumankaya ve Varyap son projelerinde mutfağı ve banyosu içinde olan tek odalı küçük dairelere yer verirken, Ağaoğlu ise önümüzdeki aylarda devreye girecek projelerinde küçük daire konseptini uygulayacak.

Konutta 'Küçük' Talebi Artıyor, Daireler Tek Odalıya Kayıyor

Konutta ‘küçük’ talebi artıyor daireler tek odalıya kayıyor
Gayrimenkul şirketleri, hem küçük hem de uygun fiyatıyla krizin en gözde yatırım araçlarından biri olan 1+1 stüdyo dairelerden sonra şimdi de mutfağı ve banyosu içinde olan tek odalı otel tipi dairelere ağırlık vermeye başladı. 2005 yılından bu yana hayata geçirilen projelerde küçük daire kavramı ön plana çıkarken, stüdyo dairelerin yeni projelerdeki oranı yüzde 50’lere kadar yükseldi. Avrupa, Amerika ve Japonya’da olduğu gibi küçük metrekareli dairelere olan talebin artması, yeni projelerdeki yaşam standartından ve sosyal imkanlardan yararlanmak isteyenlerin daha ucuza buna sahip olmasından kaynaklandı.

2010’DA ORANI YÜKSELECEK
Yeşil İnşaat Beylikdüzü’nde hayata geçirdiği Innovia projesinde, Fi Yapı Beylikdüzü’ndeki Fi-Tower ve Tuzla’daki Fi-Yaka projesinde, Teknik Yapı Kartal’daki Uptwins Deluxe Residence projesinde, Dumankaya 2010 yılının ilk projesi olan Dizayn’da, Varyap ise Meridian projesinde stüdyo dairelerin ağırlığını artırdı. Bomonti’de hayata geçirilecek pazarlama ve işletmeciliğini Rixos’un üstlendiği ‘Rixos Residences Bomonty’de de yine stüdyo tipi daireler ön plana çıktı. Aralarında Teknik Yapı, Dumankaya, Ağaoğlu’nun yer aldığı gayrimenkul kuruluşları da 2010 yılı stratejilerini daha çok küçük daire konseptine kaydırdı.

METREKARESİ DAHA PAHALI
Küçük dairelerin tercih edilmesinin en önemli nedeni metrekare bazında büyük dairelere göre yüzde 10 ile yüzde 30 arasında daha pahalıya kiralanıyor olması. Kira bedelleri projenin niteliklerine göre 500-1500 TL arasında değişen stüdyo daireler, bir kaç yıl içinde satın alma bedelini karşılayabiliyor. Satış fiyatları ise birkaç odalı dairelere göre her yıl artıyor. Son yıllarda stüdyo ve 1+1 dairelere olan talep toplu konut üreticilerinin de yeni projelerinin en az yüzde 15’ini tek odalı dairelere ayırmasına yol açıyor.

FİYAT YATIRIMCIYI ÇEKİYOR
Stüdyo ve 1 oda 1 salon dairelerin satış fiyatlarının düşük olması yatırımcıya hem düşük peşinatla alım şansı, hem de elden çıkarma konusunda ikinci el satış kolaylığı sağlıyor. Bu da yatırımcıların, 2+1 ve daha büyük konut almak yerine iki stüdyo daire almayı tercih etmelerine neden oluyor. Yatırımcılar uzun vadede altından kalkamayacak bir borç yükünün altına girmektense ödenebilir fiyatlı küçük daire sahibi olmayı tercih ediyor. Stüdyo daireler yatırım amacının yanısıra oturum amacıyla da büyük ilgi görüyor. Kiradan kurtulmak isteyenler artık küçük de olsa bir ev sahibi olmak istiyor. Yaşadığı bölgeden farklı bir yerde çalışmak zorunda olan işadamları ve yöneticiler de stüdyolara ilgi gösteriyor.

TASARRUF SAĞLIYOR
Boşanma oranlarına bağlı olarak tek başına yaşayanların artması, ekonomik özgürlüklerini kazanan gençlerin yalnız yaşama istekleri ve evlilik yaş ortalamasının yükselmesi gibi sosyolojik nedenler, bu tip küçük dairelere talebi son yıllarda artmasını sağlıyor. Ev bakım yükünün büyük bir eve oranla daha az olması nedeniyle son zamanlarda çocukları evlenmiş olan yaşlı çiftler de stüdyo daireleri tercih ediyor. Isıtma ve soğutma tasarrufu sağlaması, temizlik için harcanan zamanı en aza indirmesi de talepte etkin rol oynuyor.

Hangi projede 1+0 daire var
* Yeşil İnşaat, Beylikdüzü’nde toplam 14 bin konuttan oluşan Innovia Projesi’nin üçüncü etabında ise 39 bin TL’den satışa çıkarılan 1+0 dairelere sıfır faizle yüzde 30’u peşin bir yıl ve iki yıl sonra yüzde 10, teslimde 10 ve kalan bakiyeyi 40 ay taksitle ödenebiliyor.

* Fi Yapı, Beylikdüzü’nde Fi-Tower projesindeki kulelerde 33 adet, Fi-Yaka Tuzla 3 projesinde ise 24 adet 1+0 daireye yer veriyor. Fi-Tower’da 50 metrekare büyüklüğündeki daireler 69 bin TL’ye satışa çıkarılırken, Fi Yaka Tuzla 3 projesindeki 40 metrekarelik 1+0’lar 37 bin TL’ye satılıyor. * * 2010 yılındaki stratejisini belirleyen Teknik Yapı da kendi arsalarında gerçekleştireceği projelerde küçük dairelere yer vermeyi planlıyor. Firma, Kadıköy, Ataşehir ve Kartal’da gerçekleştirdiği projelerde küçük, çok amaçlı, ihtiyaç duyulan konforu sunan, kolay kredi imkanı sağlayan, prim potansiyeline bağlı olarak kazançlı ve ekonomik dairelerle öne çıkacak. Firmanın Kartal’da hayata geçirdiği Uptwins Deluxe Residence projesinde 60 adet 35 ve 38 metrekarelik stüdyo daireler yer alıyor.

* Ayaydın Grup ve İpek-Çakırkaya ortak girişiminin, 200 milyon TL’lik yatırımla Bomonti’de gerçekleştireceği, pazarlama ve işletmeciliğini Rixos’un üstlendiği rezidans projesi 42 katlı bir kule olarak tasarlanıyor. Rixos Residences Bomonty’de stüdyo tipi dairelerin yanı sıra 338 modüler süit ve 6 adet penthouse (çatı katı) bulunuyor.

* 2010’un ilk Dumankaya projesi olan Dizayn ise, Tuzla Aydınlı’da 330 konuttan oluşacak. Proje dahilinde 1+0, 1+1, 2+1 ve Loft daireler bulunuyor. 2010 yılının diğer Dumankaya projelerinde ise ofis projelerinin haricinde birçoğunun odağında stüdyo daireler hakim olacak. Projede 65 adet 1+0 daire yer alıyor.

* 450 farklı daire modelinin bulunduğu Varyap Meridian projesinde ise 40 metrekare büyüklüğünde studio daireler yer alıyor. Projede 46 metrekare ile 54 metrekare arasında değişen 157 adet stüdyo daire yer alıyor. Fiyatları ise 225 bin TL ile 289 bin TL arasında değişiyor.

Mehtap Özcan – Hürriyet Emlak

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Çizdiği Projenin Parasını İsteyen Mimar Öldürüldü, Burası Türkiye!

Manisa'da çizdiği bir projenin parasını almak üzere kardeşiyle birlikte müteahhit firmaya giden mimar, burada çıkan tartışma sonucu tabancayla öldürüldü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir