1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Krizi teğet geçen ‘gülen boya’ geçen yılı mutlu bitirdi

Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden inşaatın en önemli girdilerinden boyayı üreten şirketlerden Polisan’ın patronu Necmettin Bitlis, 2009 yılını tonaj ve ciroda artıda kapattıklarını belirterek, “Kriz bakımından çok fazla etkilenmedik. Türkiye’nin bu krizden teğet geçtiği görüşündeyim. Şirketimiz de dahil.” dedi. ‘Gülen boya’nın üst yöneticisi Erol Mizrahi de geçen yıl ciro bazında yüzde 14 büyüdüklerini ve pazar paylarını yüzde 2 artırdıklarını belirterek, sadece inşaattaki kısımlarının yüzde 20 büyüme yakaladığını söyledi.

Krizi teğet geçen 'gülen boya' geçen yılı mutlu bitirdi

Boya sektörünün önemli isimlerinden Polisan, ürün ve hizmet kalitesini geliştirmek amacıyla çalışanları, bayileri ve tedarikçilerinin de dahil olduğu ‘yenilink’ projesi başlattı. Bu çerçevede oluşturulan takımlar hazırladıkları projeleri Şile’deki Dedeman Otel’de sunarak yönetimi iknaya çalıştı. 6 proje ‘uygulamaya’ değer görüldü. Yenilink projesi ile ilgili çalışmaları değerlendirmek üzere Şile’de bulunan Polisan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis ve CEO’su Erol Mizrahi bir grup gazeteciye şirketleri ve Türkiye’nin genel durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İşe 1945’te tekstille başlayan ve 1963’te Polisan’ı kurarak boya sektörüne giren Necmettin Bitlis, o günden buyana geçirdikleri tarihi süreci anlatırken, Türkiye’nin geldiği noktaya da dikkat çekti. Dünyayı kasıp kavuran küresel krizin Türkiye’yi ve şirketlerini ‘teğet’ geçtiğini söyleyen Bitlis, “Kriz bakımından çok fazla etkilenmedik. 2009’u tonaj ve ciroda artıda kapattık. Kriz tabiî ki kârlılıklara tesir etti. Türkiye’nin bu krizden teğet geçtiği görüşündeyim. Şirketimiz de dahil.” ifadelerini kullandı.

Şirketin CEO’su Erol Mizrahi de Bitlis’in sözlerine destek verdi. “Türkiye tabi zarar gördü ama teğet geçti diyebiliriz. Finans kesiminin dik durması etkili oldu.” diyen Mizrahi, söz konusu sıkıntılı dönemde şirket olarak pazar paylarını yüzde 2 daha artırdıklarını kaydetti. Boya pazarının 2006 yılında yüzde 50 büyüdüğünü ancak 2007 ve 2008’de pek bir büyüme kaydetmediğini anlatan Mizrahi, “2009’da da bir miktar düştü. Ama biz ciro bazında yüzde 14 büyüme sağladık. Tonaj bazında da küçük bir miktar artışımız var. Yüzde 2 pazar payının bize geldiğini düşünüyoruz.” diye konuştu. Geçen seneki kazançlarının son 5-6 yılda yaptıkları yatırımların etkili olduğunu ve ağırlıklı olarak ‘uzun ömürlü ve kendini temizleyebilen’ teknolojik ürünleri pazara sunduklarını aktardıklarını belirten Mizrahi, “Bunun sonuçlarını 2009’da aldık, diyebiliriz.” dedi.

“KALİTELİ VE PAHALI BOYA SATIŞI ARTTI”
Geçen yıl yaşanan krize rağmen, boyada artık kalitenin satmaya başladığını ‘şaşırarak’ gördüklerini dile getiren Polisan’ın üst yöneticisi Erol Mizrahi, şöyle konuştu: “İlginçtir 2009 bütçemizi yaparken primum ürünlerde azalma diğerlerinde artma düşünüyorduk. Satın alma imkanlarından dolayı. Ancak bu olmadı. Primumda geçmiş yıllara nazaran artış sağladık. Bunu, insanların kaliteyi fark etmeye başladıklarının göstergesi olarak görüyorum.

2 kova boyayı karşılaştırdığınızda, biri 40 diğeri 120 lira. Demek ki kriz döneminde böyle bir algı oluştu.” Şirketin patronu Necmettin Bitlis de bu durumu, “2009 yılında şirket olarak kalite üzerinde durduk. 400 gram boya ile 1 metrekare alan boyanırdı. Şimdi 150 gramlara kadar düştü. Tabi kaliteli boyaların fiyatı yüksek ama nihai maliyette daha ucuz olduğunu boyacı da halk da anlamaya başladı. Tonaj bazında yüzde 2-3 büyüdük. Ciro bazında yüzde 14. Bu rakamlar da bu durumu gösteriyor.” ifadeleriyle değerlendirdi.

Polisan yönetimi 2010 yılından umutlu. 2007, 2008 ve 2009’da ertelenen boya işlerinin bu sene yapılmaya başlayacağını düşünüyorlar. Erol Mizrahi, “2006 sonrasında bir büyüme yok. Dolayısıyla ertelenmiş olan bir takım işlerin yapılacağını düşünüyoruz. İnşaat sektörü son üretilmiş olan binalarda boyama yapıldı. Bundan sonra hızla üretime geçileceğini düşünüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

“YURTDIŞINDAN FABRİKA KURUN DİYE DAVET ALDIK”
Başta Orta Asya Türk cumhuriyetleri olmak üzere yurtdışından boya fabrikası kurmaları için davet alan şirket, yurtiçinde de özellikle enerji ve inşaatta yatırım yapmayı düşünüyor. Erol Mizrahi, yabancı ortak konusunda ise “Bizi bir adım daha öteye götürecekse bakarız, kafamıza uyacak bir takım talepler olduğunda değerlendiririz.” ifadesini kullandı. Dilovası’ndaki limanı lojistik merkez olarak kurgulamak isteyen Polisan, bu çerçevede tesisleri içinde bulunan demiryolu istasyonuna yük indirme bindirme yeri eklenmesi için çalışma yürütüyor.

Polisan, Dilovası’nda 250 bin metrekare alana kurulu tesislerinde üretim yapıyor. 150 bin metreküp tank kapasitesine sahip. Aynı zamanda senede 3-4 milyon ton kuru yük tahliyesi yapılan bir limana da sahip. Toplam büyüklüğü 420 bin ton civarında (yaklaşık 1 milyar dolar) olan boya pazarında yaklaşık yüzde 20 payı bulunuyor. Ağırlıklı olarak dekoratif boya üretiyor. 10 milyon dolar civarında ihracatı var.

“ÇALIŞANLARIMIZI VE PAYDAŞLARIMIZI YÖNETİME KATIYORUZ”
Polisan CEO’su Erol Mizrahi, ‘yenilink projesi’nin amacını, ‘bayiler ve tedarikçilerin dahil olduğu bir yenilik sistemi oluşturmak’ olarak izah etti. Proje ile sadece ürün üzerine değil, hizmet üzerine de eğildiklerine işaret etti ve “İnsanlara hizmeti götürürken, bizden beklentileri nedir? Bunu arıyoruz. Projenin asıl amacı bunu bütün paydaşlarımıza yaymak. Tüm çalışanların yönetime katılmasını sağlamak.” dedi. Yönetim olarak değerlendirmeye aldıkları bazı projelerle ilgili de şu bilgiyi verdi:

“Yalıtım konusu üzerine bir proje var. Köpükten mamül malzemeler ısı yalıtımında kullanılıyor. Arkadaşlar bunu üzerine proje geliştirdi. Üzerine çalışacağız. Çevreci olması, ekonomik olması ve enerji tasarrufu gündemde olma ı dolayısıyla önemli. Bir diğer proje, boyama konusunda hizmet verilmesi üzerine. İnsanların boyadan beklentileri çok net değil, genelde renk ve boya yapılırken ortalığın fazla kırılıp dökülmemesi isteniyor. Boyama hizmeti yönünde insanlara nasıl hizmet verebiliriz. Detaylandırıp hayata geçirmeyi, sanal ortam üzerinde nasıl yapabilirizi hayata geçireceğiz.”

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir