1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Rusya İle Sınırlar Kalkıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kabineden beş bakanla birlikte Rusya’ya çıkarma yaptı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in davetlisi olarak Moskova’ya gelen Erdoğan, Rusya ve Türkiye’nin her alanda ilişkileri çeşitlendirerek geliştirmeye devam ettiğini, önümüzdeki beş yılda toplam ticaret hedeflerinin 100 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Erdoğan, iki günlük çalışma ziyareti amacıyla geldiği Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile ayrı ayrı görüştü.

Putin ile çalışma ofisinin bulunduğu hükümet merkezi Beyaz Ev’de biraraya gelen Erdoğan, görüşmede iki ülke ticaret ilişkileri yanısıra, enerji konuları ele alındı. Görüşmelerde ayrıca Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri, Kafkaslar’daki genel durum ile Ortadoğu’daki gelişmeler ele alındı. Putin, Karabağ konusunun Türkiye-Rusya ilişkileri ile karşılaştırılmaması gerektiğini belirterek, Azerbayvan ile Ermenistan arasında bir çözümden yana olduklarını kaydetti.

PUTİN 1 YIL İLAVE ETTİ
Baş başa görüşmede, son 7 yıl içinde iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda karşılıklı olarak geliştiğini belirten Erdoğan, Askeri, ekonomik, siyasi, kültürel, her alanda ilişkiler çeşitlenmekte. Beni heyecanlandıran şey, taraflarda olumlu istikamette bir ilerleme olması dedi.

Erdoğan’ın gelecek 4 yıl içinde iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yüz milyar dolarlık hedefi yakalayacağına inandığını söylemesi üzerine araya giren Putin, 5 yıl içinde dedi. Bunun üzerine Erdoğan, 4 yılı kastederek, Onu yapacak iradeyi taraflarda görüyoruz. Küresel kriz ekonomiyi olumsuz etkiledi, ama olumluya dönmeye başladı. İnanıyorum ki yoğun bir çalışmayla bu durumu kısa zamanda toparlarız ifadesini kullandı.

ENERJİDE DEV İŞBİRLİĞİ
Putin de konuşmasında, iki ülke ilişkilerinin son yıllarda giderek geliştiğini belirterek, “Maalesef küresel ekonomik kriz karşılıklı ekonomik ilişkilerimizi olumsuz etkiledi dedi.

Putin’le yılbaşı sohbeti
Putin de yaptığı konuşmada son dönemde iki ülke ilişkilerin hızla geliştiğine işaret ederek, “Küresel ekonomik kriz karşılıklı ekonomik ilişkilerimizi olumsuz etkiledi. 35 milyar doları bulan dış ticaret hacmimiz yüzde 40 geriledi. Ancak Türkiye hâlâ Rusya Federasyonu’nun önemli ticaret ortaklarından biridirâ€� şeklinde konuştu. Basın mensuplarının dışarıya alınmasının ardından Putin, Erdoğan’a yılbaşının nasıl geçtiğini sordu. Erdoğan da cevabında talihsiz bir kaza geçirdiğini, futbol oynarken omzunu incittiğini söyledi. Putin ve Erdoğan görüşmesine Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. İkili görüşmelerin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi. Putin ve Erdoğan’ın ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Türkiye ticari partner
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyareti kapsamında Rusya Başbakanı Vladimir Putin’le ikili ve heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede ticaret ve işbirliği konuları üzerinde duruldu. Görüşme, Putin’in çalışma ofisinin bulunduğu hükümet merkezi Beyaz Ev’de yapıldı. Putin, görüşmede yaptığı açıklamada, Geçen yıllar içinde dostça, etkili ve gelişen iş ilişkileri içinde bulunduk. Son birkaç yıl içinde ilişkimiz, uluslararası seviyede artarak önemli bir hale geldi. Türkiye, Rusya’nın ABD’nin ve İngiltere’nin de önünde olan bir ticari ve ekonomik partnerimiz olmuş ve bizimle birlikte önemli projelere imza atmıştırâ€� şeklinde konuştu. Putin, görüşmede diplomatik ilişkiler açısından da Türkiye ile mesafe kaydettiklerini sözlerine ekledi.

Nükleer işbirliği
Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında, “Türkiye’de Nükleer Santral Tesisi Konusunda İşbirliği Ortak Beyannamesi” ile “Bitki Karantina Alanında İşbirliği Anlaşması” imzalandı. Erdoğan ve Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, yaptıkları görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Toplantıda, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında, “Türkiye’de Nükleer Santral Tesisi Konusunda İşbirliği Ortak Beyannamesi” ile “Bitki Karantina Alanında İşbirliği Anlaşması”imzalandı. “Türkiye’de Nükleer Santral Tesisi Konusunda İşbirliği Ortak Beyannamesi”ne Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bitki Karantina Alanında İşbirliği Anlaşması’na da Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker imza koydu. Nükleer santral konusundaki bu anlaşmayla “bir süreç başladığı” ve “bu süreç sonunda her iki taraf her konuda mutabık olursa sonunda nihai anlaşmanın imzalanacağı”bildirildi.

Samsun-Ceyhan’a ortak
Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Moskova’nın Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesi inşaatına aktif olarak katılacağını kaydetti.

Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova ziyareti sırasında basına konuşan Seçin, Rusya ve Türkiye’nin Samsun-Ceyhan petrol boru hattı inşaatıyla ilgili katılım koşullarını masaya yatırdığını belirtti. Moskova’nın projede yer alacağını ifade eden Rusya Başbakan Yardımcısı Seçin, “Bu projeye aktif olarak katılacağız. Bu projede Rusya’nın ne gibi payı olacağını da şimdi görüşüyoruz dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan’la onuncu kez bir araya geldiklerini hatırlatan Rusya Başbakanı Vladimir Putin de, son derece yararlı ve muhtevalı bir görüşme yaptıklarını söyledi. Toplantının karşılıklı güven ve anlayış içinde geçtiğini ifade eden Rusya Başbakanı, “Çok yönlü işbirliğimizin geliştirilmesi konusunda önemli konuları gözden geçirdik dedi.

Stratejik ortaklık vizeleri kaldırıyor
Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin son dönemde zirveye ulaştığını’, dünyanın iki önemli aktörü olan Türkiye ve Rusya’nın yapabilecekleri çok işlerin’ bulunduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Başbakan Putin ile görüşmelerin ardından basın toplantısında soruları cevaplandıran Erdoğan, iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasına yönelik çalışmaların başlatılacağını belirterek, Az önce müjdeyi Sayın Başbakan verdiler.

O da vizelerin kaldırılması noktasındaki çalışmaların taraflarca başlatılması süreci… İnanıyorum ki bu buluşmamızın önemli yanlarından biri oldu. Temenni ediyorum ki, Sayın Medvedev’in Türkiye ziyaretinde bunu artık karar altına alırız’ dedi.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Medvedev tarafından kabulünde yaptığı konuşmada da şunları söyledi: Rusya ile ilişkilerimiz son dönemde adeta zirveye çıktı. İlişki alanları farklılaşmaya başladı. Gerek siyasi, gerek kültürel, gerek ekonomik, tüm bu alanlarda artık işbirliğimiz var. Gerek ikili, gerek bölgesel ilişkilerde inanıyorum ki, iki önemli aktör olarak yapabileceğimiz çok işler var. Enerji çok önemli işbirliği konumuz. Bu konuda örnek işbirliği mevcuttur.’

İDDİALI HEDEFLER KONULDU
Devlet Başkanlığı’nın Barvih ikametgahında Başbakan Erdoğan’ı ağırlayan Medvedev de ikili ilişkilerin gelişmesine değindi. Medvedev, Rus-Türk ilişkileri artıyor. Bu gerçekten de stratejik ortaklık ilişkisidir. Geçtiğimiz yıl zor geçmesine rağmen, bizim ilişkilerimiz açısından başarılı yıl oldu. Ticari ilişkilerimizi başarılı bir şekilde artırdık . Ve hatta yakın gelecek için iddialı hedefler koyduk. İlişkilerimiz çıkış ivmesinde

ve bu ilişkilerin gerçekten stratejik ortaklık hedefine uyduğunu gösteriyor” diye konuştu.

EDİLGEN DEĞİL ETKEN BİR ÜLKE
Bu arada, Başbakan Erdoğan, dün Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde “Türk Dış Politikası’ konulu bir konferans verdi. Erdoğan, konferansta yaptığı konuşmada, “Türkiye olarak çok boyutlu bir dış politika izliyoruz. Açıkçası ülke olarak bulunduğumuz konumdan edilgen bir dış politika çizgisi izlememiz mümkün değil. Haritaya baktığımız zaman Türkiye’nin bölgeler arasında merkezi bir konumda olduğunu göreceksiniz. Balkanlar’ın, Kafkasya’nın, Ortadoğu’nun merkezinde Türkiye var’ dedi.
(haberx)

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ Bilecik Konutları İçin Nöbet Tutuyorlar!

Bilecik’te, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) kurasız, başvuru önceliğine göre 23 Şubat’ta satışa sunulacak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir