1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sabiha Gökçen’e İkinci Pist

Sabiha Gökçen'e İkinci Pist

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda(İSG) 2010 yılının ilk üç ayında yolcu sayısı 2 milyon 201 bin oldu. 2010 yılı sonunda 11 milyon yolcu bekleyen havalimanında, ikinci pist için HEAŞ tarafından kamulaştırma çalışması için 100 milyon dolarlık bütçe ayrıldı. Ortalama 500 milyon dolara mal olması planlanan ikinci pistte ihale sürecine 2011’de girilmesi bekleniyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın (İSG), Limak, GMR ve MAHB konsorsiyumu tarafından 500 milyon Euro’luk yatırımla 18 ayda yeni terminal ve eklerin tamamlanmasının ardından, ikinci pist çalışmaları da başlatıldı. Havalimanı Endüstrileri A.Ş.’nin(HEAŞ) ikinci pist için kamulaştırma çalışmalarını devreye aldığını ve 100 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığını açıklayan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG) CEO’su Gökhan Buğday, “4-5 ay sürmesi beklenen kamulaştırma sürecinin bitmesinin ardından 2011 yılı ihale süreci olacak. Bir aksilik çıkmazsa 2012 – 2013 yılları arasında inşaat çalışmaları başlayacak. Net olmamakla birlikte pist yapımı için ortalama 500 milyon dolarlık bir yatırım tahmin ediliyor. Dönemin fiyatlandırmasına göre bu rakam daha yüksek veya daha düşük çıkabilir” açıklamasında bulundu.

İSG’nin ilk üç aylık verileri bir basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda konuşan İSG CEO’su Gökhan Buğday, 2009 yılında havalimanı yolcu sayısının, bir önceki yıla göre yüzde 52.3 artışla 6 milyon 640 bine yükseldiğini, 2010 yılı sonunda ise 11 milyon yolcuya ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. 2010 yılı başında çok umut verici rakamlara ulaşıldığını dile getiren Buğday, “İSG, 2010 yılının ilk üç ayında çok başarılı bir performans sergiledi. Yolcu sayımız 2009 yılının ilk üç ayına göre, 2010’un ilk üç ayında iki kat artış gösterdi. 2009’un ilk üç ayında havalimanımızdan toplam 1 milyon 120 bin 726 kişi geçiş yaparken, bu yılın ilk üç ayında toplam yolcu sayımız 2 milyon 201 bin 573 kişiye ulaştı” diye konuştu. Buğday, 2008 yılında ise 4 milyon 358 bin 710 yolcuya hizmet verdiklerini söyledi.

İLK ÜÇ AYDA 18 BİN 605 UÇUŞ GERÇEKLEŞTİ
İSG’nin 2009 yılını 51 bin 765 uçuş yoğunluğu rakamı ile tamamladığını ifade eden Buğday, 2009 yılının aynı döneminde 9 bin 141 olan uçuş rakamının, 2010 yılını aynı döneminde ikiye katlanarak 18 bin 605’e ulaştığını dile getirdi. İSG için 2010 yılının çok daha verimli bir yıl olacağını dile getiren Buğday, “Yıl sonu itibari ile 11 milyon yolcuya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. Uluslararası standartlarda hizmet kalitesine sahip bir havalimanı olan İSG’nin, halen Türkiye’de 21 noktaya, dünyada ise 60 noktaya uçuş gerçekleştirdiğini anlatan Buğday, nisan ayı itibari ile dünyanın sayılı havayolu şirketleri ile anlaşarak İSG’ye yeni destinasyonlar kazandırdıklarını açıkladı. Bu çerçevede yurt içi ve yurt dışından 19 havayolu şirketinin 40 destinasyona uçuş başlattığını ve başlatmaya devam edeceğini belirten Buğday, “Bunlara örnek olarak Jetair Fly ile Belçika, Transavia ile Amsterdam, Air Lift Service ile Üsküp uçuşlarını sayabiliriz. Ayırca Spainair ise Barcelona uçuşlarına nisan ayında başladı. Bu yılın mayıs ve haziran aylarında da yeni destinasyonlara hızlı bir genişleme süreci olacak” açıklamasında bulundu.

İSG’nin bulunduğu Anadolu Yakası’nda 6 milyon insanın yaşadığını söyleyen Gökhan Buğday, ISG’nin yalnızca bu insanlara değil, Ankara’ya kadar olan çevre illeri de kapsadığını vurguladı. İSG’nin alternatif bir havalimanı olarak yapılmadığını dile getiren Buğday, “Havalimanı olarak Anadolu’yu da düşünürsek 18 milyon kişiye hitap ediyoruz. Burada yaşayan insanlar için yapıldı” dedi.

İKİNCİ PİSTTE İHALE SÜRECİNE 2011’DE GİRİLECEK
Türk havacılık sektörünün krize rağmen büyüdüğünü söyleyen Gökhan Buğday, İSG’nin de bu büyümeden kendine düşen payı aldığını belirtti. 2009’da havacılık sektöründe yüzde 30’luk bir büyüme yaşandığının altını çizen Buğday, Türkiye’nin 2010 yılında da bölgesinde havacılıktan en yüksek payı alarak gündeme oturacağını vurguladı. Türk havacılık sektörünün 2010 ve 2011 yıllarında hızla büyüyeceğini, 3-4 yıllık süreçte de bu büyümeyi devam ettireceğini açıklayan Buğday, kendilerinin de bu sürece hazırlık olarak ikinci bir pist için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Buğday, şunları söyledi:

“Havacılık sektöründeki büyümeyi de göz önüne alarak ikinci pist için kamulaştırma sürecine girildi. Havalimanı Endüstrileri A.Ş.(HEAŞ), bunun için 100 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Kamulaştırma şu anda yapılıyor. 4-5 ay içerisinde tamamlanması bekleniyor. İkinci pist, birinci pistten bağımsız olacak. Bu da bizim hareket kabiliyetimizi yüzde 70’lere çıkartacak. İki pist arasındaki bağlantılar ile bu rakam yüzde 90’lara ulaşacak. Bu da bizim için 50 milyon yolcu sayısı anlamına geliyor. Bu pist, birincisine göre daha maliyetli olmakla birlikte, 3 bin 500 metre uzunluğunda, 60 metre genişliğinde planlanıyor. Net olmamakla birlikte 500 milyon dolarlık yatırım konuşuluyor. Ancak dönemin fiyatlandırmasına göre bu rakam daha yukarı da çıkabilir, aşağı da düşebilir. Kamulaşmanın tamamlanmasının ardından 2011 gibi ihale sürecine girilecek. Bir aksilik çıkmazsa 2012-2013 gibi pistin inşat çalışmalarına başlanması planlanıyor.”

-KONSORSİYUM ORTAKLARI İLE 3 HAVALİMANI BULDUK-
İSG’deki konsorsiyum ortakları ile yeni projelere de baktıklarını açıklayan Buğday, 3 tane havalimanı bulduklarını söyledi. Ortaklarının özellikle kendi bölgelerinde arayış içerisinde olduklarına dikkat çeken Buğday, “1 tane havalimanı bulduk. Burası Piriştina. Buraya teklif veren 3 şirket ihale sürecine kaldı. Bunlardan bir tanesi de Limak. Şu anda bu işi takip sürecindeyiz. Orada olmayı istiyoruz. Ancak bunun dışında üç proje daha var. Zamanı geldiğinde bunları da sizinle paylaşacağım” dedi. 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete açılan ISG’nin yeni terminal ve eklerinin karlılıklarına olumlu etkisi olduğunu belirten Buğday, “Yeni terminal ve eklerin devreye girmesi ile birlikte 2009 yılını beklentilerimiz doğrultusunda kapattık. Hem yolcu sayısı, hem gelirlerde çok büyük artışlar oldu. Gelir olarak beklediğimiz seviyelerde gidiyoruz. Ancak bunu yıl bittikten sonra açıklayabiliriz” dedi.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir