1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Şehitler Abidesi’nin Mimarına Erdoğan Tarafından Şükran Plaketi Verildi

Şehitler Abidesi'nin Mimarına Erdoğan Tarafından Şükran Plaketi Verildi

Çanakkale Savaşları’nda şehit düşen Türk askerlerinin anısına yapılan Şehitler Abidesi’nin mimarı Doğan Erginbaş’a, Abidenin ziyarete açılmasından 50 yıl sonra, savaşların 95. yıl dönümü törenleri için 18 Mart tarihinde Çanakkale’ye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından şükran plaketi verildi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Erginbaş, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisiyken Gelibolu Yarımadası’na yapılacak anıt yarışmasına projesiyle katıldı.

Türkiye’nin önde gelen mimarlarını geride bırakıp, 37 proje arasında birinci olmayı başaran mimar Doğan Erginbaş, Şehitler Abidesi’nin yapımı sırasında da gönüllü olarak kontrolörlük yaptı.

İnşası 8 yıl süren Şehitler Abidesi’nin açılışı, 22 Ağustos 1960 tarihinde düzenlenen törenle yapıldı. Ancak açılış törenine abidenin mimarı Erginbaş davet edilmedi. Erginbaş, aradan geçen 50 yılın ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından onurlandırıldı.

Başbakan Erdoğan, Çanakkale Savaşları’nın 95. yıl dönümü törenlerine katılmak için geldiği Çanakkale’de, 91 yaşındaki Erginbaş’a Vali Abdülkadir Atalık’ın odasında bir şükran plaketi verdi.

Erginbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin takdir edilmesiyle onurlandığını belirterek, ”Abidenin var oluşu, Çanakkale Boğazı’nda bütün dünyaya Türk’ün gücünü, yenilmezliğini her an hatırlatması bana yetiyor. O gün benim en bahtiyar günümdü. Beni çok mutlu etti” diye konuştu.

Doğan Erginbaş, o dönemde açılışa davet edilmemesiyle ilgili olarak, ”Bunu o dönem açılışı düzenleyenlere sormak gerekir” yanıtını verdi.

-ŞEHİTLER ABİDESİ-
Milli Savunma Bakanlığı tarafından 1944 yılında Alçıtepe’de yapılmak üzere açılan ve 37 projenin katıldığı ”Çanakkale Zafer ve Meçhul Asker Abidesi Ulusal Mimari Proje Yarışması”nda, Doğan Erginbaş ve İsmail Utkular’ın projesi birinci seçildi.

Morto Koyu’ndan 7,5 kilometre uzakta bulunan Alçıtepe bölgesinde yapımı düşünülen abidenin yeri, daha yakın ve etkili görüntü oluşturması için Hisarlık Burnu’na alındı.

Temeli 19 Nisan 1954 tarihinde atılan 41,7 metre yüksekliğindeki Şehitler Abidesi’nin inşaatı, ödeneksizlik nedeniyle 20 Mart 1956 tarihinde durdu. Bunun üzerine bazı bankalar ile ulusal bir gazetenin açtığı kampanyada inşaatın tamamlanabilmesi için gerekli para temin edildi.

Abide, yapılan çalışmalar sonunda bazı eksiklikleriyle 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açıldı. Geceleri de görülebilmesi için 1998 yılında ışıklandırılan abidenin ayaklarında bulunan 8 rölyef, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğünün açtığı yarışma sonucunda, ünlü heykeltıraş Ferit Özşen’e yaptırıldı ve 27 Kasım 1999 tarihinde törenle açıldı.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir