1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sulukule’de Temel Atıldı

Sulukule'de Temel Atıldı

ROMAN vatandaşların yaşadığı, sazlı, sözlü ve dansözlü eğlence hayatıyla Sulukule olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinde, Fatih Belediyesi’nin, TOKİ işbirliğiyle gerçekleştireceği 620 konut ve 45 iş yerinden oluşan 70 milyon 621 bin liralık projenin temeli atıldı.

Sulukule Platformu yaptığı yazılı açıklamada ise Fatih Belediyesi’nin, Arkeoloji Müzesi’nin sonuç raporu ile Koruma Kurulu’nun, ‘Sonuçlar bekleninceye kadar alana hiçbir şekilde fiziki müdahalede bulunulamaz’ kararına uymadığını iddia etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel, yüklenici firma temsilcileri ve bazı mülk sahiplerinin katıldığı törende konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 90 bin metrekarelik alanda 2005 yılında başlatılan projenin, sosyal, hukuksal, kültürel, çevresel ve ekonomik haklar bakımından tek örnek olduğunu belirtti.

PROJE 19 KEZ DEĞİŞTİ
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bölgenin ekonomik açıdan ömrünü tamamladığını, çarpık ve kontrolsüz yapılaşma alanı haline geldiğini ve bu nedenle yenileme projesi başlattıklarını söyledi. Yenileme projesi için Fatih Belediyesine ait olan 13 bin metrekarelik alanı da projeye dahil ettiklerini anlatan Mustafa Demir, “Burada yaşayanlarla topluca ve bire bir görüştük. Onların düşüncelerini aldık. Bunlar gözönüne alınarak yapılan projeyi 19 defa değiştirdik” dedi. Demir, Öncelikli hedeflerinin, tarihi ve kültürel eserlerin korunması, bölge halkının yaşam koşullarının iyileştirilerek kent halkıyla bütünleşmesini sağlamak olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bizim hayalimiz tarihi yarımadada, 50 yıldan beri yapılan kötülüğe karşılık model olacak küçük bir şehir oluşturmaktı. Mülk sahipleri isterlerse buradaki konutları edinecekler, istemezlerse TOKİ’nin diğer ilçelerindeki evlerinden öncelikli olarak yararlanma hakkına sahip olacaklar.”

TAPULARA SATILAMAZ ŞERHİ
Mustafa Demir, rant iddialarıyla ilgili olarak da projeye başlamadan önce, mülk sahipleriyle görüşmeler yapıp bilgi verdiklerini ve mülklerine sahip çıkmaları konusunda uyardıklarını belirterek, avam projenin Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmasından sonra da 2007’de tapularına “satılamaz” şerhi koyduklarını söyledi.Mustafa Demir, Tarihi Yarımada’da 6 yenileme projesinin devam ettiğini, Sulukule’deki yenilemenin ranta dönüşmemesi için kendi üzerlerine düşen tüm önlemleri aldıklarını belirterek, “Tüm önlemlerimize rağmen bazı parsellerin el değiştirdiğini duyduk” dedi.

EVLER, SAHİPLERİNE VERİLECEK
Yapılacak evlerin öncelikle oturan mülk sahiplerine verileceğini, evlerin villa olmadığını 60 ile 110 metrekare arasında değişik büyüklükte evler olacağını belirten Mustafa Demir, şunları söyledi: “Sur diplerinde 2 katlı, uzaklaştıkça ileriye doğru 3 ve 4 kata çıkabilecek binalar olacak. Ayrıca küçük bir butik otel ile bir kültür merkezi yapılacak. Kültür Merkezi’nde buradaki vatandaşlarımızın müzik eğitimlerini yapabilecekleri bir altyapı oluşturulacak. İş yerlerini de Kültür Merkezi’nin altına koyacağız. Bu alanda proje başlarken Anıtlar Kurulu tarafından daha önce onaylanmış 24 tescilli binamız vardı. Çalışmalar sonucunda öneri binalarla birlikte bunun sayısını 48’e çıkardık. Bunlar bizim için geçmişten günümüze kadar gelmiş önemli tescilli eserler. Yapılacak diğer evler, projelendirilip mimari cepheleri yapılırken, korunacak olan evler göz önünde bulunduruldu.”

KAZILAR PROSEDÜRÜN PARÇASI
Tarihi Yarımada’da ister bir proje isterse tek bir ev de olsa, arkeoloji denetiminde yapılmasının zorunlu olduğunu belirten Mustafa Demir, şunları söyledi:

“Şu ana kadar herhangi bir bulguya ulaşılamadı. Burası arkeoloji bölgesi değil. Kazılar elle yapıldı ve 5 metreye kadar inildi. İlk defa bu kadar hassasiyetle yapılan çalışmalar. Metrekare başına dünyada en çok tarihi eser düşen yer olduğu için Tarihi Yarımada’da süreçler daha uzun. Biz bunu Anıtlar Kurulu ile çalışıyoruz, jeoradar çalışması yapıyoruz. Kazı esnasında herhangi bir şeyle de karşılaşırsak onun değerlendirmesini de yaparız. Çünkü o bizim değerimiz. Yerinde sergilenir, başka yerde sergilenir, projenin bir parçasına dönüştürülebilir. Yaptığımız bütün çalışmalar kurul denetiminde. Kazılarda kurulun sevk ve idaresinde yapılıyor. Dünyanın hiçbir yerinde herhangi bir buluntuyla karşılaşıldığında projenin iptal edilmesi diye bir şey, söz konusu değil. Sadece değerlendirirsiniz. Çünkü hayat devam ediyor. Bu şehrin gelişimi de hayatla birlikte devam ediyor”

O KÜLTÜRÜ KABUL ETMİYORUM
Ailesinin 300 yıldır Sulukule’de oturduğunu ve bunun kütüklerden kontrol edilebileceğini belirten 52 yaşındaki Cahit Yetiştirdim, projeyle güzel bir ev sahibi olacağını belirterek, “Çok mutluyum. Böyle bir projeden memnun olmamak mümkün değil. Biz buranın cefasını çektik bari çocuklarımız sefasını sürsün. Çoluk çocuğumuz rahat etsin” dedi. Fındıkzade’de kirada oturduğunu belirten Cahit Yetiştirdim şunları söyledi:

“Her ay kira yardımı alıyorum. Oturduğum ev tamamlanınca, 180 ayda 37 bin lira ödemem gerekiyor. Bunu öderken zorlanacağım. Bu konuda Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Belediye Başkanımız Mustafa Demir’den yardım bekliyoruz. Yoksa ana topraklarından ayrılmak zorunda kalacağız. Yani satmak zorunda kalacağız. Devlet babalığını yaparsa burada kalırız.”

Bir gazetecinin “Sulukule Kültürü’nü burada yaşatabilecek misiniz?” sorusu üzerine Cahit Yetiştirdim, “Burası Sulukule değil. Burası Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri. Biz 300 senedir burada yaşıyoruz. Biz buranın özüyüz. Zamanında var olan kültür ise insanlar edebiyle, hayasıyla oynuyorlarmış. Burada çok cinayetler oldu. Uyuşturucu 11 yaşına düştü burada. Proje eleştirilirken gerçekten buranın sahiplerine sorulmadı” diye yanıtladı.

HAZİRAN 2011’DE YAŞAM BAŞLIYOR
92 bin metrekarelik alan üzerinde gerçekleştirilen proje 12 ada, 378 parsel, 3 cadde ve 10 sokaktan oluşuyor. Konut alanları, kreş, okul, ticaret alanları bulunacak bölgede, konut alanları 46 bin metrekareye yayılacak. 650 aileden 570’iyle anlaşmaya varılan yenileme projesi kapsamında yıkılan evlerin bedelleri tespit edilecek. Bu bedelle eski evle yeni yapılan ev arasındaki fiyat farkı ise, ev sahibi tarafından TOKİ’ye 180 ay taksitle ödenebilecek. 70 milyon 620 bin liraya malolan yenileme projesi kapsamında yapılacak evlerin mülk sahiplerine 2011 Haziran ayında teslim edilmesi planlanıyor.

İKİ İHALEYİ DE ÖZ-KAR ALDI
İhale sözleşmesi Ekim 2009’da yapılan projenin teslim tarihi Temmuz 2011. TOKİ tarafından inşaat işi ihalesi 10 Eylül 2009 tarihinde yapıldı. İhaleyi 62 milyon 675 bin TL bedelle kazanan Öz-Kar İnşaat Ticaret Sanayi AŞ ile 2 Ekim 2009 tarihinde sözleşme imzalandı. Sözleşme kapsamında şirketin 577 konut, ticari birimler, sığınak ve otopark yapılacak. Konaklama tesisi ve ticaret merkezinin yapımına ilişkin 24 Şubatta yapılan ikinci ihaleyi de 7 milyon 960 bin TL’ye alan Öz-Kar İnşaat, 18 Mart 2010 tarihinde sözleşme imzalayarak işe başladı.

Mustafa KÜÇÜK/İSTANBUL, (DHA)

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir