1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sürveyanlığın Yok Olması Mimar Sinan’a Vefasızlıktır

Sürveyanlığın Yok Olması Mimar Sinan'a Vefasızlıktır

Sürveyanlık Derneği’nin kurucusunun Mimar Sinan olduğunu belirten Türkiye İnşaat Sürveyan ve Kalfalar Derneği Aydın Şube Başkanı Özkan Nam, 2001’den bu yana iş bulamamaları nedeniyle yok olma noktasına geldiklerini söyledi.

Türkiye İnşaat, Sürveyan ve Kalfalar Derneği Aydın Şube Başkanı Özkan Nam sürveyanlık mesleğinin geçmişte çok önemli bir meslek olduğunu ifade ederek, “1969’da kurulan derneğimizde şuan 140 civarında kayıtlı üye bulunuyor. Sürveyan inşaatlarda iş düzenlemesini yapan kişidir. Sürveyanlık mesleğini yapabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı 6 aylık kurslarda başarılı olmak gerekiyor. Başarılı olup diploma almaya hak kazananlar derneğe üye olup inşaatlarda iş takibi yapma yetkisi alıyor. Üyelerimiz 2000 yılına kadar gayet iyi çalışıyordu. Ancak, 2000 yılında çıkan deprem yönetmeliği ve yapı denetim yasası sonucunda yerel yönetim bizimle protokol imzalamayınca biz işsiz kaldık” dedi.

Dernek başkanı seçildiği 2000 yılından bu yana derneğin toplanıp karar alamadığını ifade eden Nam, “bizim çalışma alanımız yerel yönetimler. Bu nedenle belediye ile sözleşme imzalayıp inşaatlarda iş takibi yapabiliyoruz. Ancak, Hüseyin Aksu döneminde sözleşme yenilenmedi. Bunun nedeni 2000 yılında çıkan yasalar neticesinde mimarların ve inşaat mühendislerinin sürveyanlara gerek olmadığı yönünde belediyeyi ikna etmesiydi. Eğer Aksu bize söz verdiği gibi sözleşme imzalasaydı şuan işsiz olmazdık. Ayrıca, Dernek 8 yıldır toplanamadığından ne genel kurul yapabiliyor ne de bir karar alabiliyor. Böyle giderse hem dernek kapanacak hem de sürveyanlık mesleği yok olacak” diye konuştu.

Sürveyanlık mesleğinin yok olmasının dernek kurucusu olan Mimar Sinan’a büyük bir vefasızlık olacağını vurgulayan Nam, “Bizim beklentimiz Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile yerel yönetimin konuyu ele alıp bizi yeniden yetkilendirerek unvanımızı geri vermeleri. Bugün yapılan inşaatların kalitesi konusunda endişelerim var. Bunun yanı sıra yaptığı güzel eserlerle ile anılan Mimar Sinan da sürveyandı. Onun eserleri ile bugün mimar ve mühendislerin yaptığı eserler ortadadır” şeklinde konuştu.

“İŞSİZ KALDIK”
Öte yandan 1998’den bu yana dernek üyesi olan Sadık Aslan iş olmamasından dolayı sürveyanlık mesleğini yapamadığını belirterek, “Ben inşaat işçisiydim. 6 aylık kursa katılıp sürveyan olarak inşaatlarda görev almaya başladım. Bizim görevimiz inşaatların usulüne uygun yapılmasını denetlemek. Ancak, Hüseyin Aksu dernekle sözleşme yenilemeyince, benim gibi bütün sürveyanlar işsiz kaldı” dedi. (KAZIM YÖRÜKCE)

Sürveyan Nedir ?
Görevlendirildiği şantiyede fenni mesulün direktifleri ile yapının fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olarak yapılabilmesi için, yapı ile ilgili inşaat, tesisat, imalat, tadilat, tamirat ve her türlü inşaat işlerinden sorumlu olan ve aldıkları eğitime göre teknik öğretmen, yüksek tekniker, tekniker, teknisyen ünvanını taşıyanlar ile lise mezunu olup 3308 sayılı Kanuna göre ustalık belgesi alan fen adamıdır.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir