1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yabancı Mimarlık Büroları Gözünü Türkiye’ye Dikti

Yabancı Mimarlık Büroları Gözünü Türkiye'ye Dikti

Art arda yükselen iş merkezleri ve çok katlı siteler her ne kadar inşaat sektörünün hız kesmediğinin bir göstergesi olarak algılansa da bu projelerin ardındaki gizli kahramanlar için geçen sene oldukça yıpratıcı geçti. Pek çok mimari büro yaşanan krizle başa çıkmak için eleman ve proje kısıtlamasına gitti.

Ancak sektör üzerindeki karamsar hava artık dağılıyor. Peşi sıra açıklanan yeni konut ve iş merkezi projeleri sektörü canlandırırken krizden ağır yaralarla çıkan pek çok yabancı mimarlık firması rotasını Türkiye’ye çeviriyor.

Nitekim ‘90’lı yılların başında kurduğu Workshop Mimarlar şirketi ve yarattığı yeni konseptlerle adından söz ettiren yüksek mimar Mehpare Evrenol da sektörün yeniden canlanmaya başladığını anlatıyor. Çıktıkları iş ilanlara gelen başvurulardan geçen senenin ne kadar zorlu geçtiğinin anlaşıldığını anlatan Evrenol, “2004 – 2008 arasındaki dönemde bir iş ilanına yapılan başvuru sayısı 20’yi geçmezken bu rakam geçen sene 200’ü buldu” diyor.

İnşaat sektöründe yaşanan gelişmelerin yabancı mimarlık şirketlerinin gözünü Türkiye’ye çevirdiğini anlatan Evrenol, krizle birlikte bu eğilimin arttığına değiniyor. “Türkiye inşaat ve proje faaliyetlerinin çok hızlı yürüdüğü bir ülke bu nedenle yabancı şirketler sektörde aktif olarak yer almak istiyor” diyen Evrenol, bu eğilimin istihdamı da olumlu yönde etkileyeceği görüşünde.

Kanuni nedenlerden dolayı pek çok yabancı şirketin Türk bir ortakla iş yapmayı tercih ettiğini anlatan Evrenol’a göre pek çok şirket kendi ekibiyle Türkiye’ye gelmeyecek. Dolayısıyla Türk mimarlarla çalışma yoluna gidecek… “Sektörde ‘enternasyonelleşme’ başladı” diyen Evrenol, “Bu durum bazı projelerin yurt dışına kaçmasına neden oluyor. Maalesef hala yabancı daha iyidir gibi bir algı var ama tüm bu gelişmeler Türk mimarlarına olan ihtiyacı artıracaktır” diyor.

“Genç mimarlar kararlı olsun!”
Peki, sektör hazır hareketlenmeye başlamışken bu alanda yıldızını parlatmak isteyenler nasıl bir yol izlemeli? Evrenol’a göre mesleğe yeni başlayacaklar, kariyerlerine başlamadan önce mimarinin hangi alanında çalışmak istediklerini iyi belirlemeli. Gençlerin şantiye, idari kısım ya da proje taraflarından birini seçmesi ve o alanda uzmanlaşmaya odaklanması gerektiğine değinen Evrenol, “Ellerine kalem alıp proje mi çizmek istiyorlar yoksa şantiye de mi çalışmak istiyorlar buna karar vermeleri lazım. Tek bir alana odaklanmak başarıyı artırır” diyor.

Çalışılacak büronun seçiminde bile pek çok ayrıntıya dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Evrenol, “Mimari büronun büyüklüğü kritik önem taşıyor. Çok tecrübesiz biri büyük bir büroda katiyen uzun sure sorumluluk alamaz. Ancak bu durumun başka girdileri vardır. Daha kısıtlı islerde ufak detaylarda kalır. Ancak bu sayede işin detaylarını öğrenir. Küçük bürolarda ise daha hızlı sorumluluk alır ve büyük projelerde çalışır” diyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Mimarlar, Yalova Anadolu Lisesini Bilgilendirdi

Yalova Mimarlar Odası, Yalova Anadolu Lisesi’nde mesleki bilgilendirme çalışmaları kapsamında “mimarlık mesleği” hakkında açıklamalarda bulundu. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir