1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yeşil Mimarinin Yeni Trendi: Volkanlar

Bu yeni mimari trendin neredeyse outlaştırılma denilebilecek bir özelliği var.

İkonik form arayışlarınsa mimarlık genellikle ilginç çözümlerle karşımıza çıkar. Ve son zamanlarda bir şekilde bu çözümler “volkan” olarak karşımıza çıkıyor. Tek bir şeklin yanı sıra bu yapıların hepsi de yeşil hedefleri de paylaşıyor.

En son, Hırvat mimarlık şirketi Njiric+ Arhitekti, Mavi Volkan olarak adlandırdıkları bir öneriyle, bir spor stadyumu tasarım yarışmasını kazandı. Bina, geri dönüştürülmüş kauçuk ve maviye boyalı alüminyum ile kaplanacak. Tepesinde ise yanan kül yığını yerine güneş panellerinden bir saçak bulunacak.

Yeşil Mimarinin Yeni Trendi: Volkanlar

Ancak volkan konusu sadece saf bir fantezi değil. San Francisco’da ultra yeşil California Academy of Science’ı tamamlayan Renzo Piano, şimdi de İtalya’da dev bir karma kullanımlı alışveriş merkezi inşa ediyor. Pompei’nin gölgesine yerleşen ve Volcano Buono olarak adlandırılan yapının 2500 bitki ile donatılmış bir yeşil çatısı bulunacak. Volcano Buono, eski Yunan agoralarında olduğu gibi bir pazar alanı, tiyatro ve küçük bir çam ormanını da içinde barındıracak. Yapının içerisinde ayrıca mağazalar, restoranlar ve bir otel de yer alacak.

Yeşil Mimarinin Yeni Trendi: Volkanlar

Yine son dönemde gündeme gelen bir diğer yapı ise Thomas Heatherwick’in biyokütle istasyonu. İstasyonun, bina cephesini müthiş bir görüntüye dönüştürecek olan bitkilerle kaplanması planlanıyor. Böylelikle yapı dev bir sarmaşık şeklini alacak.

Yeşil Mimarinin Yeni Trendi: Volkanlar

Şu anda bir iklim krizinin eşiğindeyken bu tür yaklaşımlar bir nevi putperestlik olarak görülüyor. Belki de dünyanın intikam yöntemlerinden birini ekoloji dostu biçimde yorumlamanın iklim krizini çözeceği düşünülüyordur.

Yazı ve Görseller: Planetizen
Çeviri: Mimdap

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Ekolojik Evler Dünyanın Geleceğini Kurtaracak

Ekolojik evler ve doğaya dost yapı uygulamaları insanlığın geleceğini kurtarmak için yaygınlaşıyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir